Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Очаквайте шестата книга от поредицата "Философия за всеки" „Сидхарта и пътят към нирвана“ събира мъдростта на Буда в 44 увлекателни притчи“

 Будизмът е единствената световна религия, в името на която не са убивани хора
„Няма път към щастието. Щастието е самият път.“ е казал Буда. Да намерим щастието по пътя си, като проникнем в мъдростта на създателя на една от най-разпространените религии в света, ни приканва премиерната книга „Сидхарта и пътят към нирвана“ на София Петрова. Това е шестият том от хитовата поредицата на издателство „Милениум“ - „Философия за всеки“.

 Книжната серия, в която вече излязоха заглавия, посветени на Сократ, Конфуций, Диоген, Соломон и Сенека, успешно следва целта си да възроди интереса към извечните прозрения на най-знаменитите мъдреци в човешката цивилизация. Тя "приземява" сложната философия и я прави близка и понятна на читателите от всяка възраст и професия, дори на децата.
В томчето накратко е представена биографията на Буда, най-важните моменти от живота му и основните тези, към които се е придържал и на които е основан будизмът. Във втората част на книгата са 44 диалогични притчи, които по увлекателен начин разкриват същността и основните принципи на една от най-уникалните личности в историята на философия. За финал са синтезирани всички мъдри мисли, афоризми и цитати на Сидхарта.
Въпреки че словата му не са записвани, неговите ученици са ги наизустявали и те са се предавали на поколенията от човек на човек.
Основното учение на Буда може да се изрази накратко чрез „Четирите благородни истини“, както ги наричат будистите:
1. Човешкият живот е поначало нещастен;
2. Причината за това нещастие са човешката себичност и алчност;
3. На себичността и алчността на всеки човек може да се сложи край – състоянието, когато всякакви желания и стремежи са премахнати, се нарича нирвана – буквално със значение „угасване“;
4. Четвърто, начинът да се избегнат себичността и алчността е тъй нареченият „Осмократен път“: правилни възгледи, правилни мисли, правилна реч, правилна дейност, правилно препитание, правилни усилия, правилна грижа и правилно съзерцание.
Можем да добавим, че будизмът е отворен за всички, независимо от расата, възрастта, пола и вярата, защото – за разлика от индуизма – той не признава кастовите различия.
Днес в света има около двеста милиона будисти, по-малко отколкото са християните и мюсюлманите. Но възгледите на Сидхарта имат много по-силно изразен пацифистки елемент, отколкото християнството и исляма, и в това отношение будизмът е оказал далеч по-положително влияние върху последователите си. В световен мащаб няма регистрирани случаи на убийства, гонения или мъчения над хора от будисти или заради будистки схващания.
"Сократ и изкуството на диалога", "Конфуций и търсенето на пътя", "Соломон и мъдростта на вековете", "Диоген и силата на цинизма" и "Сенека и разумното щастие" са останалите заглавия в поредицата "Философия за всеки".