Банер
"Френската революция. От Просвещението до тиранията" разказва всичко за събитието предначертало съдбата на Европа

Всичко за Френската революция - събитието оформило съвременния облик на Европа, ще прочетете в премиерната книга "Френската революция. От Просвещение до тирания" на Иън Дейвидсън. Книгата излиза у нас с логото на издателство „Милениум“.
Авторът представя ясно, безпристрастно и динамично как и защо само за пет години революционерите извървяват пътя от най-възвишеното – от Просвещението, до тирания и терор.

 Той напомня, че революцията е едновременно вдъхновение, извиращо от най-изтънчените принципи на една нова демокрация, и страховито предупреждение какво може да се случи, когато идеализмът поеме в грешна посока. Дейвидсън обстойно отговаря на въпроса защо фундаментална същност на революцията дълго време остава неразбрана и се опитва да бъде пределно разбираем и ясен, и да разкаже историята увлекателно, за да могат посланията му да достигнат до максимално широка публика.
Той акцентира на това, че революцията не е предвождана от гневни тълпи, а от най-добрите и бляскави умове на разрастващата се буржоазия във Франция. Целта им не е да унищожават, а да изградят по-добра държава. Те написват Декларация за правата на човека, която става първообраз на всички последвали подобни декларации по света. Въвеждат система за местно самоуправление, оцеляла до ден днешен. Решени са да създадат напълно нов управленчески модел, основан на справедливост, равенство и върховенство на закона. През първите три години на революцията почти успяват да постигнат целта си. После идват Робеспиер, терорът и неописуемите зверства...
Иън Дейвидсън дава своя безпристрастен поглед на журналист, чиято кариера го свързва с Франция. Той е англичанин, който дълги години работи като кореспондент в Париж на вестник „Файненшъл таймс“. По същото време е главен колумнист на престижното издание в ресор международна политика. Понастоящем Дейвидсън живее в Лондон. Автор е на две биографии на Волтер и други книги.