Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Майстори на перото от цял свят разказват за Обетованата земя в „Царство на маслини и пепел“

Премиерната книга „Царство на маслини и пепел“ на съставителите Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон разказва за Обетованата земя - за ситуацията там към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и за тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство. Сборникът с 26 покъртителни истории излиза на книжния пазар у нас с логото на издателство „Милениум“ малко преди премиерата му в САЩ, която ще бъде на 1 юни.

Обетованата земя е къс от източния бряг на Средиземно море с хилядолетна история и е смятан за свещен от трите големи монотеистични религии – юдаизъм, християнство и ислям. В продължение на векове тя е била арена не само на въоръжени стълкновения между различните населяващи я народи, но и на ожесточени битки на духа и на ума, върху чиито постижения се градят основите на днешната ни цивилизация.
В търсене на истината и на решение за проблемите в този регион, белязан едновременно от жестокост и богочовешка милост, именитите американските романисти и есеисти Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон канят двайсет и четирима от най-добрите майстори на перото в света да предложат своя поглед за миналото и за бъдещето на това „царство на маслини и пепел“. Защото само писателите, по думите на Хенри Джеймс, могат да видят целия спектър на даден проблем, да доловят всички нюанси в конфликта, да надзърнат в душата на човека и да разкажат на другите най-добре онова, което до този момент е оставало скрито за окото.
Сред именитите автори на сборника са:
Джералдин Брукс, позната у нас със своя бестселър „Свещената хагада“. Романът ѝ March („Марч“) е отличен с наградата „Пулицър“.
Писателят Дейв Егърс, познат в България със своя роман „Кръгът“. Егърс е носител на наградата за мир „Дейтън“ и на наградата на „Амнести Интернешънъл“ за заслуги в борбата за човешки правà.
Носителят на десетки награди и отличия, сред които и Нобелова награда за литература (2010) и наградата „Мигел де Сервантес“ (1994) Марио Варгас Льоса.
Индийската писателка Анита Десаи – лауреат на множество награди в родината си и във Великобритания, включително и на наградата за цялостно творчество на „Гардиън“.
Колъм Тойбин – университетски преподавател и автор на осем романа, много от които са отличени с призове и са преведени и у нас.
Писателката и журналистка, носител на „Пулицър“, Лорейн Адамс.
Самият Майкъл Шейбон също е носител на „Пулицър“, както и на наградите „Хюго“ и „Небюла“. Съпругата му Айлет Уолдман е авторка на няколко романа, за чиито сюжети черпи материал от работата си на служебен защитник.

 

 

Из предговора на книгата:
„В навечерието на 2017 година, когато окупацията навършва половин век, ние призовахме всякакви хора на перото по всички континенти, освен Антарктика, хора на различна възраст, пишещи на различни езици. Писатели, които се идентифицираха като християни, мюсюлмани, юдаисти и хиндуисти, както и писатели без религиозни убеждения. Някои от тях вече бяха заявявали ясно и публично мнението си за проблема Израел-Палестина, но по-голямата част изобщо не се бяха замисляли сериозно по този въпрос. За някои това беше първото стъпване на тази земя, други се връщаха на добре познато място. Палестинските и еврейските писатели пишеха за своя дом. Както се надявахме, всички се отзоваха на поканата и развълнувани от видяното и необходимостта да го облекат в думи, нямаха търпение да споделят впечатленията си. Те посетиха сами или на групи Израел и Палестина. Прекараха по-голямата част от времето си в окупираните територии, в квартали на Източен Йерусалим като Силван, Шейх Джара и бежанския лагер в Шафат; посетиха редица градове на Западния бряг като Хеброн, Рамала, Наблус, Йерихон и Витлеем. Срещнаха се с доброволци и активисти, както и с много предприемачи, хора на изкуството, интелектуалци и работници, защитници на човешките права и правата на жените, журналисти, търговци и фермери, хора от всякаква възрасти пол. Разговаряха с израелски заселници и с активисти на Движението срещу окупацията, учени и писатели. Всеки от делегатите следваше свой маршрут, начертан от собствените му интереси и пристрастия. Някои от тях отсядаха във фамилни домове в палестински лагери за бежанци, села и градове. Едни посетиха военните бази, други посветиха времето си на съкрушени палестински и израелски семейства. Авторите работиха по различни теми и текстовете в този сборник отразяват различните им впечатления и преживявания.
Държим да подчертаем, че нямахме никакви политически изисквания към авторите. Поканихме ги да участват в този проект заради литературните им качества и заради влиянието им върху читателите в техните държави и по света. По никакъв начин не сме се опитвали да цензурираме написаното от тях или да вкараме думите им в някакъв коловоз. Читателят ще прочете онова, което те са видели и описали. Изнесените в техните текстове факти са проверени от екип вещи сътрудници, които гарантират, че всяка дума отговаря на истината. Никой от участниците в проекта не е получил заплащане под каквато и да била форма.“, се казва в предговора на Шейбон и Уолдман към книгата.

Биографични бележки за всички автори:
Лорейн Адамс е писателка и журналистка, носителка на „Пулицър“. Първият ѝ роман Harbor („Пристан“) печели наградата за дебют на „Лос Анджелис Таймс“ и е включен в краткия списък за наградата на „Гардиън“. Лорейн Адамс има единайсет години стаж във „Вашингтон Поуст“ и е редовен сътрудник на „Ню Йорк Таймс Букс Ривю“.
Джералдин Брукс е позната в България със своя бестселър „Свещената хагада“. Романът ѝ March („Марч“) е отличен с наградата „Пулицър“. През 2016 година Джералдин Брукс е удостоена с орден за изключителни заслуги към Австралия.
Асаф Гаврон е израелски писател и преводач, носител на множество награди и отличия. В България е издаден романът му „Почти мъртъв“. По негови произведения са заснети няколко пълнометражни игрални филма.
Арнон Грюнберг е роден в Амстердам през 1971 година, но живее и работи в Ню Йорк. Дебютният му роман Blue Mondays („Сини понеделници“) излиза, когато той е само двайсет и три годишен, превръща се в бестселър и печели наградата „Антон Вахтер“.
Анита Десаи е индийска писателка. Носителка е на множество награди в Индия и Великобритания, включително и на наградата за цялостно творчество на „Гардиън“ за детска литература за романа си The Village by the Sea („Селото край морето“).
Фида Джирас е палестинка от Галилея, живее в Рамала на Западния бряг. Сътрудничи на множество издания в региона и има издадени два сборника с разкази. В момента подготвя книга, посветена на завръщането си в Израел след сключването на Споразуменията от Осло.
Дейв Егърс е американски писател, общественик и издател, познат в България с романа „Кръгът“. През 1999 година дебютният му роман A Heartbreaking Work of Staggering Genius („Сърцераздирателен шедьовър на изумителен гений“) е включен в краткия списък за наградата „Пулицър“. Дейв Егърс е носител на наградата за мир „Дейтън“ и на наградата на „Амнести Интернешънъл“ за заслуги в борбата за човешки правà.
Порочиста Какпур е родена в Техеран, израснала е в Лос Анджелис, а в момента живее в Ню Йорк. Първият ѝ роман Sons And Other Flammable Objects („Синове и други запалими предмети“) печели наградата за дебют в Калифорния, а следващият The Last Illusion („Последната илюзия“) е обявен за най-добрата книга за 2014-а от „Къркъс ривю“. В момента Порочиста Какпур преподава творческо писане в „Бард“.
Мейлис де Керангал е авторка на няколко романа и разкази, публикувани от „Галимар“. Романът ѝ Naissance d’un pont („Раждането на един мост“) получава наградата „Медисис“ през 2010 година, а през 2016 година Reparer les vivants („Да излекуваш живите“) е номиниран за наградата „Букър“.
Ларш Собю Кристенсен е роден в Осло през 1953 година. Автор е на над двайсет книги с поезия и проза, отличени с редица награди. На български са преведени романите му „Полубрат“, „Бийтълс“, „Моделът“, „Изплъзна ми се от езика“, „Олово“, „Огледално написана история“ и „Стръв“.
Хари Кунзру е роден в Лондон. Дебютният му роман „Хамелеонът“ е обявен за най-награждаваната книга за 2002 година. На български е преведен също така и романът му „Лейла, Лейла“. Негови разкази и пътеписи са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Ню Йоркър“, „Гардиън“, „Лондон ривю ъф букс“, „Гранта“.
Рейчъл Къшнър живее в Лос Анджелис. Дебютният ѝ роман „Телекс от Куба“ е финалист за Националната литературна награда на САЩ за 2008 година. Вторият ѝ роман The Flamethrowers („Огнехвъргачките“) е включен в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за петте най-добри романа на 2013 година и влиза в краткия списък за Националната литературна награда на САЩ.
Марио Варгас Льоса е роден в Арекипа, Перу, но прекарва детството си в Боливия, Перу и Лима. Носител е на десетки награди и отличия, сред които и Нобелова награда за литература (2010) и наградата „Мигел де Сервантес“ (1994). В България са издавани книгите му „Градът и кучетата“, „Разговор в катедралата“, „Панталеон и посетителите“, „Леля Хулия и писачът“, „Кой уби Паломино Молеро?“, „Възхвала на мащехата“, „Литума в Андите“, „Празникът на козела“, „Раят зад другия ъгъл“, „Лудориите на лошото момиче“, „Мечтата на келта“, „Герой по неволя“.
Имър Макбрайд е израснала в Западна Ирландия и е учила актьорско майсторство в Лондон. Дебютният ѝ роман A Girl is a Half-formed Thing получава наградите „Бейлис“, „Голдсмит“, „Дезмънд Елиът“ и националната награда на Ирландия. Нейни статии и разкази са публикувани в „Гардиън“, „Ню Стейтсман“, „Таймс Литеръри Саплимънт“ и „Ню Йорк Таймс Букс Ривю“.
Колъм Маккан е автор на шест романа и три сборника с разкази. Роден е в Дъблин, Ирландия. Творчеството му е отличено с много международни награди, а романът „Нека големият свят се върти“ получава Американската награда за литература и е обявен за книга на годината от критиците.
Ева Менасе е австрийска писателка и есеистка. Живее в Берлин и сътрудничи на водещи германски и австрийски медии. Дебютният ѝ роман Vienna („Виена“) е включен в краткия списък за наградата за превод във Великобритания за 2007 година.
Емили Работо е носителка на американската награда за литература за книгата си Searching For Zion („В търсене на Цион“). Тя живее в Ню Йорк и преподава творческо писане в „Сити колидж“ в Харлем.
Тайе Селаси е родена в Лондон. Пише разкази, есета, сценарии. Тя гостува в България и участва в предаването „Ръкописът“ по БНТ, а разказът ѝ „Сексуалният живот на африканските момичета“ е публикуван в Granta България.
Маделин Тиен е родена във Ванкувър. Авторка е на сборник с разкази и три романа. Последният от тях Do Not Say We Have Nothing („Не казвай, че нямаме нищо“) е включен в краткия списък за наградата „Букър“. Нейни есета са публикувани в „Гардиън“, „Гранта“, „Файненшъл Таймс“ и др.
Колъм Тойбин е автор на осем романа, отличени с редица награди. На български са издадени „Светлина в черната вода“, „Разказът на нощта“, „Маестрото“ и „Бруклин“. Преподава в Колумбийския университет и в университета в Манчестър.
Айлет Уолдман е авторка на няколко романа, за чиито сюжети черпи материал от работата си на служебен защитник. Живее в Бъркли, Калифорния, със съпруга си Майкъл Шейбон, с когото са съставители на този сборник.
Жаклин Удсън получава Националната награда за литература през 2014 година за Brown Girl Dreaming („Чернокожото момиче мечтае“). Тя е носителка и на наградата „Маргарет Едуардс“ за цялостно творчество и за принос към детско-юношеската литература. Живее със семейството си в Бруклин, Ню Йорк.
Майкъл Шейбон пише романи, разкази и сценарии. Романът му The Amazing Adventures of Kavalier & Clay („Невероятните приключения на „Кавалиър & Клей“ печели „Пулицър“, а The Yiddish Policemen’s Union („Съюзът на еврейските полицаи“) е удостоен както с „Хюго“, така и с „Небюла“. Майкъл Шейбон живее в Бъркли, Калифорния, със съпругата си Айлет Уолдман, с която е съставител на този сборник.
Раджа Шехадех е писател и адвокат, основател на първата палестинска организация за защита на човешките правà „Ал-Хая“. Той е автор на няколко книги, радващи се на високо признание, и е носител на наградата „Оруел“. Живее в Рамала, Палестина.
Хелон Хабила преподава творческо писане в университета „Джордж Мейсън“, САЩ. Романите, стиховете и разказите му са отличени с множество награди, включително Наградата за дебют на Британската общност. Сътрудничи на „Вирджиния Куотърли Ривю“ и „Гардиън“.

Аля Хлехел е писател, сценарист и драматург. Живее в Хайфа и пише на арабски. Носител е на няколко награди, сред които „Бейрут 39“ и наградата за най-добър разказ „Гасан Канафани“.