Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Премиера на първия български пълнометражен документален филм за Юлия Кръстева

 Официалната премиера на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ ще се състои на 20 април от 18 часа в кино „Люмиер“, като с нея ще се открие фестивала за документално кино „Master of Art”. Филмът на Искра Ангелова разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ, Юлия Кръстева е писателка и феминистка, но най-вече – има интересен, нестандартен и красив ум, който удивлява и днес.

Това е първият български документален портрет на най-влиятелната и успяла по света българска звезда. Кратката му версия „Чужденката“ – пак на същия автор – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 км. и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за голямата българка. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с прочутия си мъж – скандалния писател Филип Солерс. Любопитно е, че за Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.
Юлия Кръстева е избягала от комунистическия режим и е успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 68 г. Макар да идва от Източна Европа, тя успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение Тел Кел и се е влюбва в неговия лидер. Там тя работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман. Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в един от най-реномираните американски университети – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за "последния публично известен интелектуалец" и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и Папа Бенедикт XVI според класацията на сп. Форин Полиси.
Искра Ангелова е сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“, като снима и субективните кадри в Париж със своя фотоапарат. Там тя пътува с още един режисьор – нейната приятелка Милена Гетова, с която работят в „Нощни птици“ и са направили още три документални филма: „Чужденката“ – краткия филм за посещението на Юлия Кръстева в България; "Хляб и шоколад" – за „майката“ на магическия реализъм, мексиканката Лаура Ескивел и "Въображението е моят куфар" – за известната турска писателка и интелектуалка Елиф Шафак.
Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и Уондърленд Продакшънс (Искра Ангелова).
„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва вълнуващата житейска история на героинята си, докато улавя и разглежда многобройните интереси на Кръстева – психоанализа, феминизъм, атеизъм, семиотика и лингвистика, литература… за да я хване в крачка – винаги в крак с времето си, днес тя помага чрез психоанализа на младежи, увлечени от ислямския радикализъм. Филмът е един позакъснял, но изчерпателен и увлекателен разказ за историята на успеха и емиграцията навън като завръщане към себе си.

Искра Ангелова е журналист и актриса, вече 10 години тя измисля и води предаването на БНТ „Нощни птици“. Искра е работила като втори продуцент в сутрешния блок на националната CBS в Ню Йорк „The early show”; като главен редактор, сценарист и водещ на сутрешното уикенд предаване на Нова телевизия „У нас“; като съсценарист и водещ на сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“. Тя е специализант на американската фондация Фулбрайт и е завършила магистратурата си по телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ, както и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и българска филология в СУ „Климент Охридски“. Искра играе в театъра, пише статии и анализи за периодичния печат, превежда и книги.