Банер
Юбилеен концерт на ансамбъл „Пламъче“ на Тодоровден

В събитието взеха участие близо 200 деца на възраст между 5 и 18 години

С голям концерт на 4 март 2017 г. в зала 1 на НДК, ансамбъл „Пламъче“ отпразнува 10 години от създаването си. Танцовият спектакъл, разказващ за българската обредност, традиции и незабравими детски игри, бе представен от близо 200 деца, на възраст между 5 и 18 години.

 
Тематичните танци пресъздадоха ритуали свързани със Сирни Заговезни, Тодоровден, Благовещение и Лазаровден. Най-малките представиха своя версия на любимите на всички поколения „сляпа баба“ и гоненица. В края на програмата беше направена и премиера на танца „Крайдунавска приказка“, създаден от проф. Кирил Дженев, предоставен и поставен от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.
„Вече десет години се стараем да учим децата на българщина, на уважение към културното ни наследство, на любов към изкуството“, коментира Ивайло Първанов, създател и ръководител на ансамбъл „Пламъче“. „В същото време обаче, нашите танцьори разбират какво е екипна работа, създават трайни приятелства и развиват чисто човешки качества, необходими не само за сцената, но и за живота. Именно това ни мотивира да вървим напред.“
Юбилейният концерт бе проведен на специално избрана дата - денят на първата репетиция на ансамбъла и бе отбелязан като истински рожден ден.