Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Нов прочит на легендарния „Еквус“

 На 18 и 24 февруари 2017 г. от 19:00 часа е премиерата на спектакъла „Еквус“ по Питър Шафър на голяма сцената на Младежки театър „Николай Бинев“.

Новият прочит е на режисьора Стайко Мурджев, носител на награда „Икар“ за дебют за режисура на „Пухеният“ (2010), а също и наградата на публиката във Висбаден (2012).

Част от художествения екип са и проф. Здравко Митков - превод, Елица Георгиев - сценография и костюми, Станислав Генадиев - хореограф.

Пиесата противопоставя вътрешното психическо живеене на всеки индивид и външната социална оценка, която получава. Спектакълът задава основният въпрос: „Индивидуалността болест ли е, когато е в разрез с общоприетите норми?“ В новата интерпретация многопластно се преплитат и теми като любов, религия, медицина и др.

Сюжетът разказва за младия Алън, който объркан от собствените си мисли, извършва немислимо престъпление - ослепяването на шест коня. За да се разкрие причината за това деяние се търси лекарска помощ. Психиатърът с дългогодишен опит - Мартин Дайзърт (в ролята Малин Кръстев) успява да разплете историята и да открие какво е провокирало момчето.

В образите на персонажите се превъплъщават актьорите Малин Кръстев, Станка Калчева, Светослав Добрев, Александът Хаджиангелов, Севар Иванов, Ния Кръстева, Ярослава Павлова, Гергана Христова, Николай Луканов, Петър Дочев, Юлиян Петров, както и студентите от класа на Стефан Данаилов - Живко Сираков, Йордан Ангелов, Калоян Минев, Петър Данов, Филип Буков, Явор Вълканов.

За първи път на световна сцена пиесата е поставена Националния Театър в Лондон през 1973. Ролите на главните персонажи през годините са изпълнвани от актьори като Антъни Хопкинс, Даниел Радклиф и др.

В България „Еквус“ се играе за първи път през 1981 на сцената на Младежки театър. Тогава режисьор е Гриша Островски, а в персонажите се превъплъщават изключителиния Николай Бинев, както и младите Аня Пенчева, Георги Кадурин, Никола Стефанов и др.

 

 

ЕКВУС
от Питър Шафър

Екип
превод – проф. Здравко Митков
сценична версия и режисура – Стайко Мурджев
сценография и костюми – Елица Георгиева
музика – Петър Дундаков
хореография – Станислав Генадиев
фотограф – Гергана Дамянова
дизайн на плакат и програма – Радослава Боор
първи асистент-режисьор – Маргарита Мачева
втори асистент-режисьори – Камелия Георгиева и Иванка Драгиева

Действащи лица и персонажи
Мартин Дайзърт – Малин Кръстев
Алън Странг – Александър Хаджиангелов / Севар Иванов
Франк Странг – Светослав Добрев
Дора Странг – Станка Калчева
Хестър Салъмън – Гергана Христова
Джил Мейсън – Ния Кръстева
Хари Далтън – Юлиян Петров
Млад ездач / Нъджит / Персонификация на Еквус – Петър Дочев
Сестра – Ярослава Павлова
Санитар – Николай Луканов
Обща персонификация на коне: Живко Сираков, Йордан Ангелов, Калоян Минев, Петър Данов, Филип Буков, Явор Вълканов

Премиера 18 февруари 2017 г.
492-ра премиера от 1945 г.
Сезон 2016/2017


Всички новини около театъра и предстоящата премиера може да следите на Фейсбук страницата Младежки театър “Николай Бинев”.