Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Веселин Игнатов: Не поп Кръстю е предателят на Дякона

Книгата „Васил Левски. Факти и фикции“ разбулва мистериите около Апостола

Една книга променя историогрпредстави и руши митове. Загадката най-после е разплетена. Кой предаде Левски? Поп Кръстьо, Димитър Общи или някой трети? Къде е гробът на Дякона? Смразяващите отговори идват с премиерното издание „Васил Левски. Факти и фикции“ на историка Веселин Игнатов, което е на книжния пазар с логото на издателство „Милениум“.

В навечерието на 144-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата получаваме нова възможност да се отърсим от оковите на заблудите и да прозрем цялата истината за неговата личност – от люлката до гроба. Сред множеството разнопосочни следи, които авторът подхваща, истината лъсва, подплатена с факти и документи, изровени измежду тонове от свидетелства на очевидци, неизвестни страници на държавните архиви и трупани с годините исторически трудове.
Най-иконичната фигура в българския хронопис тревожи народната памет почти век и половина след смъртта си. Възхваляван или обругаван, Васил Левски е многократно и без свян използван за всевъзможни демагогски каузи и само истината може да сложи край на това.
Тази книга старателно и добросъвестно изследва всички сведения, без да манипулира читателя, изкупва историческата ни гузност и възкресява вярата, че не сме робско стадо и народ от предатели. Вдъхва сили да съградим чистата и свята република, за която героите ни са платили с живота си.
Фактите, изложени от Игнатов, успяват да ни убедят, че не поп Кръстю или Димитър Общи са предали Левски. Разбираме, че Апостолът не е роден през наложената в общественото съзнание 1873 г., а през 1840-а. Приписваните му любови не са действителни и не знаем нищо за реалните му романтични преживявания, но не защото ги е нямало, а тъй като не разполагаме със сведения за това. Авторът преосмисля всеки популярен или малко известен детайл от биографията на Дякона и го изчиства от мистификациите.
Преди Нова година Веселин Игнатов разбуни духовете с предишното си интригуващо историческо разследване – „Разстрелът на Ботйов“. В него той разнищва събитията около смъртта на гениалния поет, за да даде отговор на големия въпрос – кой го уби. А днес поднася на своята аудитория и както сам казва „на моя народ“ истината за Левски.