Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Сензационната книга "Киберпрестъпления" ще промени живота ви

Марк Гудман предлага път към победата над дебнещите ни заплахи
Едно суперченге е по дирите на организираната престъпност в глобалния свят, трептящ с честотите на новите средства за комуникация. Марк Гудман хвърля камък в езерото на нашето доволство от новите технологии и ни предупреждава, че нищо вече не е същото. Неговата сензационна книга "Киберпрестъпления", която се превърна в световно събитие, вече е на българския пазар с логото на издателство "Милениум".
Кариерата на Гудман в областта на компютърните престъпления започва през 1995 г., когато работи като следовател в полицията в Лос Анджелис. 

Оттогава той посвещава живота си на това да предугажда и предупреждава за бъдещите престъпни изобретения на нелоялните играчи, с които светът постоянно се сблъсква, и които са резултат от напредъка на технологиите. Гудман разсъждава задълбочено върху възможните деструктивни приложения на роботиката, изкуствения интелект, социалните мрежи, виртуалната реалност, триизмерния печат и синтетичната биология. Ето какво казва в увода на книгата си авторът (публикуваме със съкращения):
„Наблюдавам и изучавам не само технологиите, но и злоупотребите с тях. И макар да осъзнавам вредите, нанасяни от злонамереното им приложение, използваните от престъпниците новаторски методи продължават да будят интереса ми. Престъпниците винаги се стремят да овладеят най-новите достижения на технологиите. Организираните престъпни групи използват възможностите на интернет много преди полицията изобщо да чуе за него и в резултат на това едва ли не ежедневно ни заливат съобщения за хакерски нападения и кражби на милиони от банкови сметки.
Целта на тази книга не е да изследва случилото се вчера или да опише на какво ставаме свидетели днес, нито пък да ви дава съвети колко дълга трябва да е паролата ви за „Фейсбук”. В нея става дума за онова, което ще ни връхлети утре. Като полицай и служител на редица федерални и международни организации за опазване на реда, аз съм се сблъсквал с хора, прекрачили отвъд рамките на днешната киберпрестъпност в нововъзникващи области на технологията. Повечето ми колеги по света не са и чували за тези технологични постижения, да не говорим за нарастващата им употреба от престъпните и терористичните организации. Като човек, посветил живота си на сигурността на обществото, тази тенденция силно ме безпокои.
Тази книга е задълбочен поглед към обществото, което строим с инструментите на технологиите, и как те могат да бъдат използвани срещу нас. Колкото повече устройства включваме в глобалната информационна мрежа – мобилни телефони, асансьори, самоуправляващи се автомобили – толкова по-уязвими ставаме за онези, които знаят как работят залегналите в тях технологии и могат да ги обърнат срещу нас. Казано простичко, когато всичко е свързано, всеки е уязвим. Технологията, която приемаме в ежедневието си без да се замисляме, може да ни изиграе лоша шега. Надявам се, че с публикуването на „Престъпления от бъдещето” ще предизвикам отдавна належаща дискусия сред приятелите и колегите си в силите за опазване на реда.
***
В работата ми в полицията в Лос Анджелис, ФБР и Интерпол, постепенно установих, че специално по отношение на новите технологии престъпниците и терористите водят с няколко обиколки органите на реда. Именно поради тази причина взех решение да се преместя в Силициевата долина, за да се опитам да добия представа как най-новите научни открития ще се отразят на обикновения човек. Впоследствие бях поканен да се присъединя към преподавателския състав на университета „Сингулярити“, разположен в изследователския център „Еймс“ на НАСА, където работих с гениални учени, астронавти, специалисти по роботика и компютърни инженери. /…/ Създадох организацията „Фючър Краймс”, която събира на едно място експерти, изследващи отрицателните последици от внедряването на новите технологии. Възходът на компютрите и пълната ни зависимост от тях няма как да не притесни всеки здравомислещ човек, тъй като всеобхватната компютъризация на живота ни прави изключително уязвими. Организираната престъпност, хакерите, авторитарните режими, правителствените служби и терористите се надпреварват да използват новите технологии в своя полза.
Тази книга не просто изброява престъпните нововъведения и нашите уязвими места, но и предлага път към победата над милиардите заплахи, които ни дебнат. Вярвам, че сме в състояние да предвидим и предотвратим утрешните престъпления още днес, преди да сме стигнали до точката, от която няма връщане. Бъдните поколения ще оценят усилията ни да овладеем тези заплахи за сигурността и да направим така, че новите технологии да носят възможно най-голяма полза на човечеството.
Приятелско предупреждение: стигнете ли до последната страница, никога повече няма да гледате по същия начин на колата, телефона и прахосмукачката си."