Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Австралийският хитов тийн роман „Спасяването на Франческа“ пристигна у нас

 Световноизвестната писателка Мелина Маркета дебютира на български с бестселър
Световноизвестният тийн роман „Спасяването на Франческа“ е книга, която лекува душевните рани, нанесени ни от порастването. Това е първата творба на нашумялата австралийска писателка Мелина Маркета на българския пазар. Тиражира я издателство „Милениум“.

Книгата е отличена с престижната награда на Американската библиотечна асоциация за най-добър тийнейджърски роман за 2005 г., но историята става любима и на читателите от всички възрасти. Мелина Маркета приковава вниманието с остроумен диалог, завладяващи герои, интересен сюжет и изключително разбиране за проблемите на младежите.
„Спасяването на Франческа“ ни потапя в объркания емоционален свят на шестнайсетгодишната Франческа Спинели. Майка й е повалена от депресия и момичето губи най-голямата си опора, която е имала в нейно лице. Това се случва точно когато Франки се опитва да се адаптира в новото си училище – доскоро изцяло мъжката гимназия „Сейнт Себастиан“, подлагаща новодошлите девойки на всекидневни унижения. Франческа се лута между детството и зрелостта, между старите и нови приятелства, между желанието си да бъде незабележима и стремежа да заеме своето място в новото си обкръжение. Вълнува се и от първите трепети на любовта.
В този сложен момент от живота си тя е принудена да се бори с предизвикателствата в семейството – с болката от раздялата, когато тя и брат са изпратени при бабите си; с трудностите, които изпитва баща й в новата ситуация и най-вече – с мъката да вижда как някога силната й и амбициозна майка не може да стане от леглото и да преодолее депресията.
Преди обаче хаосът да разкъса момичето, то получава помощ от неочаквани съюзници. Те й дават силата да спаси социалния си живот, семейството си и най-важното – себе си.
Няма тийнейджър, който да не се почувства у дома си в кожата на смелата и духовита Франческа. Ще плачете, но и ще се смеете от сърце над нейната нежна, зряла и реалистична история, перфектна за феновете на Джон Грийн и Маркъс Зюсак.
Мелина Маркета е едно от най-известните имена в австралийската литература. Дълго време работи като учителка, преди изцяло да се посвети на писането. Днес тя е на 51 години. Романите й са обожавани от милиони читатели по цял свят, а в родината й са считани за модерни юношески класики.
„Това, което отличава „Спасяването на Франческа“ от морето посредствени тийнейджърски книги, е болезнено пълнокръвният образ на главната героиня.“, подчертава Дженифър Хюбър от Amazon.com.
„Бурният вихър от емоции и изпитания в живота на Франческа ще плени сърцето на читателя от първото до последното изречение.“, категорични са критиците от авторитетното щатско списание за литература „Къркъс Ривюс“.
„Читателите ще се влюбят в многопластовите персонажи, неподправените взаимоотношения, искрената обич между героите и вдъхновяващата борба на Франческа да спаси себе си.“, пише за книгата сп. „Пъблишърс Уикли“.
„Тийнейджърите ще почувстват връзка с този красиво написан роман и ще приемат присърце ценните му послания и достоверния поглед към един истински важен проблем.“, отбелязва сп. „Скул Лайбръри Джърнъл“.