Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Петнадесет литературни съкровища събира "Витлеемската звезда"

 Вълнуващите разкази на класиците - най-хубавият подарък за Рождество
Петнадесет прекрасни коледни разказа на всепризнати майстори на перото от цял свят излизат в сборника „Вителеемската звезда“ на издателство „Милениум“ в навечерието на най-обичания християнски празник.
Писатели от различни епохи, сред които Достоевски, Толстой, Чехов, Гогол, Мопасан, Марк Твен, Джеймс Джойс, Труман Капоти, Пърл Бък, Селма Лагерльоф, Х. Х. Мънро-Саки, са ни завещали вълнуващите си послания, посветени на Коледа.

 Коледният дух е и фон, и герой в произведенията на класиците, той ги споява ги и помага думите, родени през вековете, да въздействат и днес със същата сила. Това е книга, която ще бъде най-хубавият подарък, поставен под елхата на Рождество, а и поднесен във всеки един ден от годината.
Изящната книга побира трогващи сърцето послания, които ще ви разплачат, ще ви разсмеят, ще извикат у вас трепетни спомени – както за лични преживявания, така и за предишни незабравими срещи с творчеството на големите писатели, които представя. Ще се докоснете до стила и светогледа на могъщи автори, които са способни само с един образ, щрих или дума да проникнат до съкровените кътчета на съзнанието и да пренарядат светогледа на читателя.
Коледа е вълшебно време, в което се случват чудеса. Колкото и изтъркано да звучи, духът на празника променя всички ни, връща ни в детството и ни прави по-добри. Емблематични образи от световната литературата са свързани с най-големия празник в християнския свят, превърнали са се в послания към човечеството и в запазена марка на авторите си. Свързваме Рождество с надеждата за изкупление, за вечен живот, за любов и мир, с щедрост, подаръци, красота и радост. Но големите очаквания често водят до разочарование, сблъсъкът с действителността може да счупи представите ни като крехка коледна играчка и да ги остави да отразяват света в безбройни режещи до кръв нехармонични и тъжни парчета. Но този разпад и болка водят към катарзис. Това е извор за вдъхновение за не един и двама от любимите на поколения прозаици.
В сборника накратко е представен всеки автор и всеки разказ. Всяко едно от селектираните внимателно произведения има своя собствена, забележителна следа през времето – някои са публикувани многократно и са станали емблема на Коледа, други са влезли в учебниците, трети са залегнали в основата на големи романи, четвърти – са послания, стигнали до нас след смъртта на писателите, публикувани от техните деца, на които са били посветени съкровените думи за празничния ден.
Сред изключителните произаични късове има такива, които излизат за пръв път на български, преведени специално за "Витлеемската звезда". Златистата арка, през която сияе библейското светило, носещо опрощение, сякаш ни привлича от корицата на книгата, дело на художничката Венета Атанасова. Само да разгърнем страниците - и ще попаднем във вселената на детството и на приказките, изпълнени с вълшебство, доброта и надежда.