Банер
Банер

 - Книгата на астроложката на сайтът „България без граници” Станка Ангелова ни показва как да яхнем щастието през идващите 12 месеца.

Станка Ангелова повече от три десетилетия чертае съдбините на хората и на страната ни. За първи път събра в книга пророчества, психологически съвети и любопитни факти за годината на Коня през миналото столетие и как тя може да промени живота на обикновения човек, както и на държавите.

Продължава...

Младата режисьорка Александра Петрова: „Театърът е творчески процес между двама – публика и актьори“

Постановката „Хамелин” е дипломна работа на Александра Петрова, с която тя се дипломира тази година в специалност „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ. 26-годишната режисьорка завършва в класа на проф. Снежина Танковска.

Интерпретацията на Александра Петрова на „Хамелин“ – пиеса, която се поставя за първи път в България - приканва зрителя към едно силно споделено театрално преживяване. „За мен беше много важна историята в пиесата. Мисля, че когато се занимаваш с театър, това изисква от теб да си достатъчно смел във въпросите, които поставяш и темите, които разглеждаш”, казва младата режисьорка. Според нея, „Хамелин“ е пиеса за визуалността на театралния език във време, когато той боледува. И най-вече за театъра като творчески процес между двама – публика и актьори. Хуан Майорга е нейното откритие по време на обучението й в Кралската академия за театрално изкуство в Мадрид.
Актьорският състав е от дипломанти в различни години и класове на НАТФИЗ: Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Мартин Христов, Иван Станчев, Калин Пачеръзки, а сценографията е поверена на Десислава Банкова, НАТФИЗ випуск 2011 г., при проф. Чайка Петрушева и магистър по Сценография от Института Франк Мор, Грьонинген, Холандия.
Преводът на текста е от Нева Мичева, а самият Хуан Майорга очакваме да гостува за първи път в България през март по повод Световния ден на театъра и по покана на Институт Сервантес.
Постановката „Хамелин“ е с премиера на 28.11 от 19:30 ч. на сцената на Камерна зала "Методи Андонов", Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Следващи дати през декември са 07.12 и 16.12.

За екипа на ХАМЕЛИН
Александра Петрова, режисьор, 26 години. Дипломира се 2016 година, специалност Режисура за драматичен театър в класа на проф. Снежина Танковска, НАТФИЗ. В Учебния драматичен театър на НАТФИЗ има няколко режисьорски проекта, сред които „Федра“ по текстове на Жан Расин и Марина Цветаева, „Слуга на двама господари“ по Карло Голдони и др. Завършва специалност Психология в СУ „Климент Охридски“. През 2015 година учи 1 семестър Режисура в Кралското висше училище за драматично изкуство, Мадрид (Real Escuela Superior de Arte Dramático), което е най-престижното учебно заведение за театър в Испания. В училището допреди няколко години е преподавал и Хуан Майорга. Постановката „Хамелин“ е дипломен спектакъл, представен за първи път на сцената на НАТФИЗ в края на месец юни 2016 година.
Десислава Банкова завършва НАТФИЗ през 2011 г., специалност Сценография при проф. Чайка Петрушева. Учи магистратура по Сценография в Институт Франк Мор, Грьонинген, Холандия.
В „Хамелин” участват шестима актьори:
Павел Иванов завършва НАТФИЗ през 2016 година, специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Стефан Данаилов и веднага след това е назначен в трупата на Народния театър. Участва в постановки на Народния театър и на Младежки театър „Николай Бинев”.
Димитър Захариев е завършил НАТФИЗ, специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков през 2010 г. Играе в постановки на театър „Възраждане”.
Калин Пачеръзки е завършил НАТФИЗ, специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Иван Добчев през 2015 г. Играе в спектакли на Театрална работилница „Сфумато” и театър „София”.
Надя Керанова и Иван Станчев завършват НАТФИЗ през 2016 в класа на проф. Снежина Танковска. Имат театрални изяви в Учебен драматичен театър и в ТР Сфумато.
Мартин Христов е студент в Театрален колеж „Любен Гройс”.