Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Комедийната класика „Странната двойка“ с премиера на 28 октомври на камерна сцена в Сатирата

 Невротичният чистник Феликс /Константин Икономов/ е изгонен от жена си и се нанася при своя немърлив и склонен към хазарт приятел Оскар /Светломир Радев/. Съвсем скоро от разхвърляна бърлога на разведен мъж, апартаментът се превръща в лъщящо от чистота жилище. Седмичният покер на мъжката компания на Оскар обаче не върви, защото вместо да държи картите и да залага, Феликс пече сладкиши и маже сандвичи… 

И Оскар започва да се замисля дали не е време да се освободи от тази досадно изрядна домакиня от мъжки пол и дали има място за две противоположности под един покрив?

"Пиесата на Нийл Саймън деликатно ни напомня, че приятелството е трудно изкуство", казва режисьорът Андрей Аврамов. С много тънка ирония в „Странната двойка“ се говори за толерантността и търпимостта към различността на околните. Тук присъства и темата за самотата и търсенето на контакт с другия. И за всичко това се говори по един забавен и ироничен начин.

Освен Константин Икономов /Феликс/ и Светломир Радев /Оскар/, които правят шеметен дует на сцената - в пиесата ще видите и другите млади звезди на Сатирата: Мартин Каров, Богдан Казанджиев, Явор Борисов, Милена Аврамова и Ирина Първанова

Следващите дати на пиесата са 7, 14 и 26 ноември от 19,30 на камерна сцена
Комедията "Странната двойка" (The Odd Couple) има дълга и необикновена съдба. Написана е през 1965 година. След бродуейския си успех и наградите Тони, Нийл Саймън адаптира пиесата си за филм, превърнал се в класика за комедийното кино. В главните роли са Джак Лемън и Уолтър Матау, а за сценария си Нийл Саймън получава номинация за "Оскар". По-късно е заснета и втора част на киноверсията.
В следващите години уникалните характери на Оскар и Феликс се появяват в няколко телевизионни сериала, последният от 2015 година. По пиесата е сниман и анимационнен филм, а Нийл Саймън решава да напише и друга успешна версия на „Странната двойка“, където всички мъжки роли са пренаписани за жени. И тази версия има голям успех и се поставя също толкова често, както и оригинала.
На сцената на Сатиричния театър зрителите могат да гледат оригиналната версия на пиесата под режисурата на Андрей Аврамов. Сценографията е на Невена Белева.