Банер
„Илиада“ – едно от театралните събития на годината в Европа

 За представлението в София пристига директорът на един от най-важните европейски форуми – Международният фестивал в Единбург

 Днес на 8 юни 2016 от  19:00 ч. на цената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ 

Спектакълът започва като музикален концерт, в който изпълнителите в оригиналния ритъм на Омировия стих, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете.  Във втората част всичко се преобръща и сцената сякаш се превръща в терен на жестоката касапница на Троянската война – тя става образ на всички битки по света, а всички жертви се превръщат в универсален символ на изкуплението. 

В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена

Със субтитри на български и английски език

по Омир

Превод Антон Совре

 

Режисьор Йерней Лоренци

Участват Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек, Марко Мандич, Звездана Новакович, Йете Остан Вейруп, Тина Поточник, Матей Пуц, Блаж Сетникар, Янез Шкоф, Йерней Шугман

Илиада“ е сред най-очакваните постановки, които предстои да видим в програмата на десетото издание на Световен театър в София. С появата си на европейската сцена, „Илиада“ се превърна в истински хит.

 

Неотдавна Андрю Хейдън написа в The Guardian, че спектакълът на Йерней Лоренци е едно от най-въздействащите произведения в театъра за последната година. 

Специално, за да гледа представлението, в София пристига Фъргюс Линехан, директорът на Международният фестивал в Единбург, който се провежда всяка година през август. В програмата му попадат най-добрите творци и изпълнители в областта на театъра, музиката, операта и танца.

 Словенският режисьор Йерней Лоренци вече категорично е разпознат като  знаково име за съвременния европейски театър.

Само за последните дни представлението „Илиада“ добави още три награди към отличията си. 23-тото издание на Международния театрален фестивал „Контакт“ в Торун, Полша донесе на спектакъла голямата награда, наградата на критиците и журналистите и наградата за музика.

Спектакълът бе отличен с голямата награда за режисура и с награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.

 

„Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“ (Маргарета Сьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици). Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите, в оригиналния ритъм на Омировия стих, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете. В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира най-добрите актьори на словенската сцена.

 

Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували на платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Борщникови срещи” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013) и др.

 

До 16 юни 2016 в програмата на десетото издание на Световен театър в София публиката ще види още:

   най-доброто чешко танцово представление за 2014 г. – „Корекция“ (10 юни, Театър Азарян, 19:00 ч.);

Ø  Дом“ на базирания в Брюксел хореограф Луис Марафа (14 юни, ТР Сфумато, 19:00 ч.);

Ø  В очакване на Годо“ на Дойчес театър с режисьор Иван Пантелеев и с участието на Самуел Финци (15 и 16 юни, Народен театър „Иван Вазов“, 19:00 ч.).

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.