Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

„Джина и Фидел” – пиеса, вдъхновена от срещата на Лолобриджида и Кастро

 На 4-ти април –в Сатиричния театър е премиерата на пиесата „Джина и Фидел” на унгарския драматург и режисьор Жолт Пожгаи. Ролите на Джина и Фидел се изпълняват от актьорите Нона Йотова и Кирил Ефремов. Пиесата „Джина и Фидел” на унгарския драматург и режисьор Жолт Пожгаи /Zsolt Pozsgai/ е базирана на действителната среща между кино иконата Джина Лолобриджида и Фидел Кастро. 

Годината е 1974 – актрисата е на 47 години, загърбила е киното и временно се „преквалифицира” като репортер. Изпратена е от телевизия Rai Uno за 12 дни в Куба, за да направи поредица от интервюта и филм-портрет за Кастро.Макар че никак не е лесно да вземеш интервю от човек, който е постоянна мишена на атентатори, актрисата успява да пробие бариерите и да спечели доверието на кубинския лидер. Срещата е документирана в снимки от „Тайм“, част от тях са и в личния сайт на актрисата.

В крайна сметка филмът е заснет, но Rai Uno никога не го излъчва. Нещо повече – при неизвестни обстоятелства и по странен начин изчезват и копията на филма.

Какво се е случило в Куба през тези 12 дни? Имало ли е флирт или любовна афера между тези две легендарни личности? Пожгаи твърди, че пиесата е за срещата на две души, на двама души от различни светове, между които на пръв поглед не може да има нищо общо.

Личната среща на Жолт Пожгаи с италианската актриса е през 1995 година. Авторът дошъл в Италия във връзка с издаване на албум с графики на актрисата в Унгария. Той я посетил в дома й в Рим. Двамата се сприятелили и вместо за първоначалните три дни – той останал цяла седмица. Тогава Пожгаи за първи път чул от самата актриса за срещите й с Фидел Кастро.
Истински подтик за написването на пиесата, обаче му дава признанието на самия Кастро. Преди няколко години лидерът на Куба, вече много болен, споделил в едно от редките си интервюта, че срещата му с Джина Лолобриджида е много определяща в живота му.

За Лолобриджида унгарският драматург казва, че е много непретенциозен и земен човек. Пожгаи споменава не само за чувството й на хумор, но и за страстта й към скулптурата. Тя винаги е искала да става скулптор, а не актриса. Дворът й бил пълен с огромни статуи, създадени от нея. В същото време тя никога не се е интересувала от парите, твърди Пожгаи.

Пиесата ще се играе на камерна сцена „Методи Андонов” на Сатиричния театър. Любопитно е, че самата Джина Лолобриджида в анкета на италианска медия за трите най-значими филма на всички времена поставя сред своите три фаворита филма „Козият рог” на Методи Андонов. Тя го е гледала на кинофестивал, на който е била член на журито. И до днес продължава да смята, че този филм е един от най-хубавите филми, които е гледала в живота си…

В ролята на италианската кино икона от 70-те години ще видим Нона Йотова, а в ролята на кубинския лидер се въплъщава Кирил Ефремов. Интересното е, че Нона Йотова е на годините на актрисата, когато е изпратена да вземе интервю от Кастро. Нона Йотова признава, че се възхищава на италианската кино икона и дори смята, че нейния талант не е бил достатъчно оценен както например на вечната й съперница на екрана София Лорен. Известно е, че Фелини е искал да снима Джина, но не са му разрешили.

За премиерата на пиесата са проявили интерес от посолството на Куба у нас.

Любопитното е, че когато са прочели пиесата от кубинското посолство в Будапеща - запитали автора Жолт Пожгаи откъде знае за една строго секретна операция - опитът на Кастро да спаси Че Гевара - за тази акция били унищожени всички съществуващи документи...Оказало се, че това е художествена измислица на автора, която обаче се е случила в действителност.

В пиесата Кастро предлага на актрисата да стане министър на културата. Авторът признава, че това му е хрумнало, защото докато бил на гости на Лолобриджида в Рим през 1995 година - тогава министър на културата на Гърция е друга нейна колежка – актрисата Мелина Меркури.

Пиесата „Джина и Фидел” е поставена за първи път 2015 година в Грац, Австрия. Тогава трупата изпраща на Джина Лолобриджида превод на пиесата на английски и запис на представлението. Получават отговор от нейния секретар, който гласял – „Джина Лолобриджида Ви изпраща поздравите си и пожелава „На добър час” на представлението!”
В наши дни 89 –годишната Джина Лолобриджида казва, че вече трудно си спомня някои моменти от миналото. През последната една година тя избягва да се появява на публични места и да контактува с медиите.