Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Самостоятелната изложба на Николай Спасов

 В БКИ във Виена открих самостоятелната изложба на Николай Спасов - "Алтернатива"по инициатива на д-во Кръгът - "Черно и бяло"към СБЖ.
БКИ се намира в Дом Винтгенщайн - уникална сграда,която наподобява кубове с различна големина и в края на 20 век е била център на културния живот във Виена.Сградата е проектирана от арх.Паул Енкелман и известния философ Лудвиг Винтгенщайн и се е превърнала в архитектурна забележителност.

Винтгенщайн има специални изисквания към дома,а именно всичко да е само от камък и метал.Самият под е от черен гранит,а пред прозорците се плъзгат железни плоскости,които да заместят пердетата.В къщата не трябва да има цветя,защото те с ярките си цветове влизат в противоречие със строгостта на интериора.
През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт.
На откриването на  самостоятелната изложба на Николай Спасов и му казах,че е щастливец,защото именно тук,в тази уникална сграда излага творбите си.Авторът за първи път показва интересни графики,които привличат погледа на зрителите.Ники изгражда композицийте,като търси и използва контраста.Тук имаме една изваяна детайлност и впечатляваща завършеност.Неговите картини ни дават възможност да видим в тях вътрешното състояние и възприятие на художника.Това е любов и послание към хората за хармония,вяра и доброта.Авторът въздейства върху зрителя с непознати знаци,символи,метафори,загадъчност.... С интерес откриваме символа на Щастието,на женското начало.Използва абстрактни форми,разнообразни и цветни петна.В графиките на Спасов има арки,кръстове,спирали,квадрати,знаци.Основните геометрични форми разкриват символизъм,дълбочина и съдържание.
В "Композиция 1" се вижда Пегас,който иска да полети на крилата на своето собствено вдъхновение,но много забрани и условности му пречат,но всички препятствия ще изчезнат,защото Пегаса е силно устремен към светлината,а крилата са вдигнати нагоре готови за полет.Картината е оптимистична.Аналогична е графиката - "Полет".
Интерес предизвиква "Минало"- едно разминаване между мечти и реалност.Тук е и "Златният храм",който много често присъства в творчеството на художника.От една страна е лирическият герой с неговата вяра и мъдрост,но от другата страна е реалността - семейното огнище го няма...само тлеещ дим.Червена линия разделя двете фигури и тук, лирическият герой се е превърнал в аскет и неверник.Проблемите и крамолите излизат през комина.Всичко е минало и не иска да се връща там,където е потъпкана мечтата и вярата в доброто.
В"Минало 2"виждаме затворено пространство,връщане в миналото,спомени....вече няма нищо,всичко е зачертнато.Вижте кръста,(който много често присъства в графиките на Николай) как разделя двете фигури.От едната страна на кръста има дебела разделна верига.Лирическият герой вече гледа в друга посока и твърдо е решен да се бори и да не се връща никога там.Забележете черният щтрих дебел и натраплив.Тук е и "Златният храм".Има огромен акцент - червена дебела линия върху "Златния храм",което показва,че храмът е осквернен.Миналото е зачертнато.
В "Баланс" -има много истина.Духовното,в случая перцето е много по тежко от 1 тон материалност.С тази графика ни внушава,че материалното е преходно,а духовното е вечно.
"Композиция" е страхотна графика.Вгледайте се добре и ще забележите и други фигури,акценти,които в началото не се забелязват.За мен графиката означава дом,любов,копнеж,развитие и стабилност.
В творбите си авторът показва борбата между доброто и злото,между материалното и духовното,хармонията и безкрайността.
В графиките си Спасов използва смесена техника.Особено място в тях заема фигурата,детайла.В творчеството си авторът има два периода - тъмен и светъл.В предишните години графиката му е мрачна и песимистична,а през последните няколко години му е бяла,изпълнена с живот и позитивизъм.
Николай Спасов има 17 самостоятелни изложби в София и други градове на България.Участва в почти всички изложби от национално значение в страната.
* Бианале на графиката -гр.Варна
*Трианале на графиката - гр.София
*Миниатюрна графика - гр.София
Авторът има много международни участия в Сапоро -Япония,Торонто - Канада,Кайро - Египед.Много от произведенията на твореца са в частни галерий по света:в Русия,В Канада,В САЩ,Чехия,Полша,Италия,Великобритания и др.
Искам да изкажа специална благодарност на Таня и Краси Пекови от д-во Кръгът - "Черно и бяло" към СБЖ,благодарение на които се осъществи изложбата в уникалния дом Винтгенщайн.
Специална благодарност изказвам и към директорката на БКИ във Виена - доц.д-р Румяна Конева - една изключително любезна,усмихната и сърдечна жена и нейния екип,а именно Боряна Щерева,Вера Ганева и Иван Заяков без които изложбата не би се осъществила и без тях нищо нямаше да е същото.Огромно благодаря!
КУРАТОР НА ИЗЛОЖБАТА: Елена Бакърджиева
За контакти: GSM 0889 26 48 50
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.