Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Хорхе Борхес и новата му книга „Алефът”

Вече е в ръцете на българския читател сборникът с разкази „Алефът” на аржентинския корифей на словото Хорхе Луис Борхес.
„Алефът“ (издателство „Колибри“, превод Анна Златкова, Роза Хубеш; цена 16 лв.) и добре познатите на българския читател „Измислици” се нареждат сред най-значимите страници в световната литература.

Подобно на сферата в дома на Данери от едноименния разказ тук всяка „измислица“ се стреми да заеме минимално пространство и в същото време да обхване цялата вселена, безкрая и дори Бог. Както отблясъците на Алефа са неизброими, така и превъплъщенията на играещото слово нямат предел. Оттук и неизброимите възможности за тълкуване и игра с цялото човешко познание. Историите на Борхес балансират на границата между изящните философски размишления и стремежа към „епичност“ на събитията, между хладния, почти математически изчислен алгоритъм на реалността и богатата, изключително нюансирана емоционалност на един истински поет.
Хорхе Луис Борхес е аржентински писател, есеист, поет и преводач, смятан за един от най-изтъкнатите творци на 20-и век и родоначалник на магическия реализъм в латиноамериканската литература. Неговите сборници с разкази и есета ловко съчетават поезия и философия, въвеждат читателя в неразгадаеми лабиринти, въображаеми енциклопедии, детективски истории и научни коментари, преобръщат всички представи за възможностите на прозата. „Аз съм обречен да си остана Борхес, а не аз (ако изобщо съм някой), но себе си откривам по-малко в неговите книги, отколкото в много други или в нестихващите звуци на някоя китара”, признава един от най-великите писатели на всички времена.
Съобщи Антоанета Титянова