Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Майсторът на фотографията Бил Оуенс показва Suburbia във Vivacom Art Hall

България стана първата страна в Централна и Източна Европа, където може да се види самостоятелната изложба на легендарния американски фотограф Бил Оуенс – Suburbia, Now and Then („Предградие, сега и тогава“), благодарение на Vivacom Art Hall. Неговите фотографии, превърнали се в жалон на „американската мечта“ от 70-те години бяха представени от Мартина Стронг - изпълняваща длъжността посланик на САЩ у нас и зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, който обясни, че в тях можем да видим изкуство от най-висока класа и вид „социална антропология“, тъй като Бил Оуенс подхожда към обектите си и като изследовател.

Самият Бил Оуенс сподели вълнението си да гостува в България и да изложи произведенията си в художествено пространство като Vivacom Art Hall в навечерието на Коледните празници. Почитатели на съвременното изкуство имаха възможност да се срещнат с майстора на фотографията, който изнесе лекция за серията си Suburbia и други свои проекти. Повече от час той говори за вдъхновението и историите зад иконичните си кадри. Черно-бялата хроника проследява американското всекидневие и раждането на средната класа. С ненадминато внимание към детайлите авторът изважда наяве моменти от семейния живот, работата и свободното време, документирайки качествата и недостатъците на общностите в предградията. Стремежът да принадлежиш и да притежаваш е запечатан в ежедневни и празнични моменти. Синтезирана картина на процъфтяващата потребителска култура, която започва с кадри от птичи поглед над предградията, за да разкрие най-интимните им тайни.
Специално за гостуването си в София Бил Оуенс добавя и фотографии от своята по-скорошна цветна серия New Suburbia, заснети на същите места и със същите хора, 30 години по-късно.
Suburbia, Now and Then е осъществена в сътрудничество с „Бил Оуенс Архиви в САЩ и Милано” и с куратор Клаудия Занфи от „Архива на Бил Оуeнс”. Експозицията е част от платформата „Майстори на фотографията“ на фондация „Мусиз“, която за 5-и път се реализира във Vivacom Art Hall и може да се види до 10 януари 2016 г.
Съобщи Антоанета Титянова