Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Хосе Карлос Сомоса в България

Един от най-значимите представители на съвременната испаноезична проза Хосе Карлос Сомоса пристигна у нас за участие в третото издание на Софийския литературен фестивал. По време на гостуването Хосе Карлос Сомоса представи пред българската публика романа си „Тетрамерон”.

„Тетрамерон. Историите на Соледад“ (издателство „Колибри“, превод Захари Омайников, цена 15 лв.) е доказателство, че творчеството на Хосе Карлос Сомоса е неистов карнавал на въображението. Писателят се уповава на устната разказваческа традиция, припомня ни класически образци („Хиляда и една нощ“, „Декамерон“), изграждайки тази богата на символи четиригласна творба, която примамва читателя от история към история, от разказ към разказа, като вложени една в друга китайски кутии, като един разказ без край. През десетки и стотици страници, трептящи от съспенс, авторът прокарва идеята за края на невинността, за прекрачването от детството в света на възрастните, за промяната, която неминуемо ни ограбва. Соледад е момиче във възрастта на самотата между два свята и постепенно губи от самоличността си, за да се изправи с необикновена сила срещу неразрешимите загадки на живота.
Роден в кубинската столица, Хосе Карлос Сомоса е точно толкова непредсказуем и екстравагантен като творец, колкото предполага биографията му. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса изцяло се посвещава на литературата, за да даде живот на спиращи дъха паралелни сюжети с философски загадки и лингвистични игри, преплетени с мистериозни убийства. За „Клара и сянката“ – криминален опус с остър социален заряд, писателят е удостоен с престижната испанска награда „Фернандо Лара” за 2001 г. и с най-уважаваното световно отличие в областта на криминалната литература – наградата „Дашиъл Хамет“ за 2002 г. Романи като „Пещерата на идеите”, „Ключът към бездната” и „Стръв” са едно безкрайно находчиво, брилянтно упражнение по „борхесианство”.