Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Издателство „Колибри” представи „След Стената. Преходът в Източна Европа” от Симеон Дянков и Андерс Аслунд

„След Стената. Преходът в Източна Европа” е първото по рода си обобщено изследване на икономическия преход в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз след падането на Берлинската Стена. Текстовете за промените в различните държави са представени от водещи политици – участници в събитията.

Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на изследването за Чехия, статията за Полша е на Лешек Балцерович, за Естония - на Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Грузия – от Михаил Саакашвили, в Унгария - от Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков. Бившият български вицепремиер анализира и микроикономиката на прехода в региона. Всички те стигат да извод, че успешните реформи в Източна Европа са дело на визионери, които не се страхуват да предприемат ранни, радикални и комплексни промени.
Сред авторите в сборника са и директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос, професорът в Женевския международен институт Шарлз Виплош и политологът от Калифорнийския университет Даниел Трейсман.

„След Стената. Преходът в Източна Европа“ – уникален по рода си сборник за уроците от прехода в източноевропейските страни след падането на Берлинската стена
Книгата (издателство „Колибри”, превод- Георги Иванов, Вера Асенова, Ивайло Георгиев, цена 15 лв.) е под редакцията на бившия български вицепремиер Симеон Дянков и на шведския икономист Андерс Аслунд. Двамата съставители хвърлят светлина върху процесите в страните от Източна Европа след края на комунизма. „След Стената” търси отговор на въпросите защо част от бившите „братски” страни успяха, а други се върнаха към авторитаризма. Според изводите в книгата успешните реформи са дело на политици-визионери, които не се страхуват да предприемат ранни и радикални промени с бързи стъпки. Най-краткото обяснение дава бившият премиер на Естония Март Лаар: „Да отлагаш, означава да се провалиш”.
Текстовете за прехода в различните държави са представени от водещи политици – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на изследването за Чехия, статията за Полша е на Лешек Балцерович, за Естония - на Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Грузия – от Михаил Саакашвили, в Унгария - от Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков. Бившият български вицепремиер анализира и микроикономиката на прехода в региона. Сред авторите са и директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос, професорът в Женевския международен институт Шарлз Виплош и политологът от Калифорнийския университет Даниел Трейсман.
За съставителите:
Симеон Дянков е български икономист, преподавател в Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) и изследовател в Института за международна икономика „Питърсън”. Вицепремиер и министър на финансите на България (2009-2013) и председател на борда на Европейската банка за възстановяване и развитие (2012-2013). До 2009 г. е главен икономист “Финанси и частен сектор” в Световната банка. Създател е на индекса Doing Business и съосновател на аналитичния център Ideas42. Автор е на над 80 научни публикации и на книгата „Кризата на Европа. Поглед отвътре” (2014, издадена на български през 2015).
Андерс Аслунд е шведски икономист, изследовател в Атлантическия съвет (от 2015) и в Института за международна икономика „Питърсън” (2006-2015). Съветник по икономическите въпроси на правителствата на Русия (1991-1994) и Украйна (1994-1997). Основните му работи са посветени на прехода към пазарна икономика и реформите в бившия комунистически блок. Автор е на единадесет книги, сред които „Капиталистическата революция в Русия” (2007).

Представи Антоанета Титянова