Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Фантастът Яцек Дукай с експерименталния романа „Други песни“

Амбициозният роман „Други песни“ на Яцек Дукай - знакова фигура в съвременната полска фантастика, вече е в ръцете на българските читатели.„Други песни“ (издателство Колибри, превод: Силвия Борисова, 648 стр., цена 20 лв.) е поразителен калейдоскоп от фантастични персонажи.

 В него ще видим философи, владетели, пътешественици, воини, красиви и смели жени в един алтернативен свят на Земята и заселената Луна, който се подчинява на философията на Аристотел и учението му за четирите основни стихии. Йероним Бербелек е велик стратег, но по време на войната с извънземните пришълци, причинили тежки деформации на природата и хората, самоличността му се оказва застрашена. Дали срещата с неговите пораснали деца, които отдавна не е виждал, ще му влее сили за решителна битка?
Роден през 1974 г., Яцек Дукай вече познава вкуса на славата. Оригинален фантаст, визионер, автор на романи и сборници с разкази, сред които „Лед“, „Черни океани“ и „Перфектно несъвършенство“, той неслучайно е сравняван с големия писател и мислител Станислав Лем. Много от творбите на Дукай, в това число „Други песни“, са отличени с най-престижната полска награда за научна фантастика, „Зайдел“. Известният художник, аниматор и режисьор Томаш Багински създава филм по разказа му „Катедрала“, който е номиниран за „Оскар”.
Романът „Други песни“ е издателски проект и е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.
Съобщи Антоанета Титянова