Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Исак Бабел с уникален сборник разкази „Вдъхновение“

Сборникът с разкази „Вдъхновение“ на Исак Бабел - един от най-самобитните, дръзки и неподражаеми творци на 20-и век вече е на книжния пазар.
Между кориците на „Вдъхновение“ (издателство „Колибри“, съставителство и превод София Бранц, 328 стр., цена 16 лв.) ще намерите рядко издавани разкази на Бабел, повечето от които се публикуват за първи път на български език.

Освен „допълнения” към „Коннармия”, „Одески разкази” и „Историята на моя гълъбарник” книгата съдържа и творби (предимно автобиографични), които разширяват представата за автора и богатството на неговия талант.
Бабел е присъствал на смъртни наказания и разстрели, събрал е много материал за жестокостта на революцията. Затова сълзите и кръвта са вечната му тема, а произведенията му са стегнати, потресаващо реалистични и парливи. „Читателят живее в душата ми, но тъй като живее от доста време, съм си го измайсторил по моя образ и подобие. Може би този читател се е слял с мен”, споделя Исак Бабел в разговор, поместен на страниците на сборника.
Роден през 1894 г., Исак Ба̀бел е руски и съветски новелист, драматург и сценарист, един от световните майстори на късия разказ. Пресъздава живота на еврейската общност в родния си град Одеса в началото на 20 век. Известен е с белетристичните си сборници, които предизвикват остра полемика и стават обект на сурова критика в съветския печат. До посмъртното му реабилитиране през 1954 г. името му е заличено от литературата.
Съобщи Антоанета Титянова