Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Иван Манойлов с ретроспективна изложба в галерия „ЛИК“

До 13 октомври ще продължи уникалната изложба на майсторът на портрета и композицията Иван Манойлов. Творецът, роден в 1934 г. в Лом е завършил Педагогически институт в Стара Загора, със специалност живопис. От 1956г. до 1991г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната.

През декември 1999г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом, а негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив, Благоевград, Лом, Смолян, Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др. – съобщи Румяна Велинова от галерия „ЛИК“
Вдъхновен от класиците в българското изкуство, художникът рисува тежкият селски труд, бит и обичаи на които е свидетел в детството си. В героите му има гордост, достойнство, доброта, трудолюбие, но и жизнерадост и веселие. Красотата на природата и живописният бит и култура струят от всяка творба. Усещаме едно забавяне на скоростта на времето, сякаш сме в неговото измерение, в което не съществуват новите технологии. Любовта към земята на селските хора, мирния семеен живот и тежкият им труд напомнят от платната за живота и младостта на нашите деди.
Класическият стил и уникалната негова акварелна техника в портрета са прецизни и завладяващи. Великолепните персонажи и фигурални композиции ще останат в историята на българското изобразително изкуство. Композициите му от предишните изложби в галерията илюстрират моите думи. Да припомня : „Просякът с кучето“, „Чепкане на памук“,„Рибари“ “Циганка“, „Връщане от пазар“,“Хоро“, „Пладне“.
Великолепно изразените чувства на умора или радост ни се предават директно. Това лирично светоусещане поражда носталгия и минава през времето и вековете.
Съобщи Тони Титянова