Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Четиво за лятото - психологическият трилър на Камила Лекберг „Русалката“

Време е за почивка, за отмора и за хубава книга. На 27 юли излиза „Русалката“ - един от най-завършените и въздействащи романи на Камила Лекберг. Книгата на шведската писателка държим в ръцете си благодарение на издателство „Колибри“ (472 стр., цена: 18 лв.).

Лекберг ни потапя с романа си в мистериозната атмосфера на Фелбака, където инспектор Патрик Хедстрьом и колегите му се опитват да открият изчезнал мъж. Няколко месеца по-късно тялото му е намерено замръзнало под леда. Междувременно писателят Кристиан Тюдел издава своята първа книга, „Русалката“, но сякаш не се радва на огромния й успех. От известно време той и приятелите му получават странни заплашителни писма. Ерика Фалк, която помага на Тюдел да встъпи в писателското поприще, приема писмата на сериозно и започва собствено разследване. Постепенно става ясно, че Русалката от романа има прототип, а развръзката на фабулата ще изненада и най-страстните поддръжници на жанра.
Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг избира родното си място за арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е хирургическата прецизност, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си. През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Романи като „Русалката”, „Немското дете“ и „Прокоба“ свидетелстват за богатството на таланта й и я превръщат в един от най-предпочитаните автори на трилъри на територията на Стария континент.
Тони Титянова