Банер
Клаудия Пинейро с горещия роман на „Бетибу“

Очаквайте на 20 юли „Бетибу” от популярната аржентинска авторка Клаудия Пинейро, за която Серхио Олгин написа: „Тя превръща четенето в 3D предизвикателство”. „Бетибу” (издателство „Колибри“, стр. 352, цена 16 лв.) притежава всички най-въздействащи характеристики на съвременния трилър.

Младата писателка Нурит Искар, опитният разследващ журналист Хайме Брена и млад криминален репортер ще обединят усилията си, за да разкрият истината за едно убийство, макар и потулена от престижа и богатството. С обезоръжаваща ирония Пинейро осветлява чудовищните механизми на властта, неизменно оплитаща в мрежите си медиите, поставя проблема за етиката на журналистите, за насилието над словото и съвестта.
Клаудия Пинейро нашумя със своите жанрово нееднозначни, плътни творби, изобличаващи фалшивия морал на по-състоятелната прослойка от аржентинското общество. Стилът й се отличава с динамика, съспенс, проницателни портрети и смазващо чувство за хумор. Това е третият роман на Пинейро, който „Колибри” издава – през 2012 г. в България излезе бестселърът „Вдовици в четвъртък“ – ироничен трилър, удостоен с престижната награда „Кларин“, а година по-късно се появи и „Твоя“, трескав и безмилостен разказ за лицемерието на средната класа.
Аржентинската писателка (род. 1960 г.) започва творческия си път като журналистка, автор на пиеси и телевизионни сценарии. През 1992 г. получава годишната награда за журналистика. Шумният успех съпътства неизменно и изявите й в художествената литература. Нейните произведения се превръщат в бестселъри в цяла Латинска Америка, преведени са на много езици и печелят международни и национални отличия. Романът „Вдовици в четвъртък“ е удостоен с престижната награда „Кларин“ в годината, когато журито се оглавява от Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго. Филмовата екранизация на аржентинския режисьор Марсело Пинейро засилва интереса към литературната творба.

Антоанета Титянова