Банер
Амели Нотомб и книгата й „Синята брада“ - най-умната и екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо, която можете да си представите.

През януари в Orange center в столицата бе представена книгата „Синята брада“ на издателство "Колибри" (превод: Светла Лекарска, 128 стр., цена: 12 лв) и бяха отличени най-изобретателните участници в играта „Колко синя е Синята брада?“.Само за седмица от датата на първото му публикуване „Синята брада“ достигна продажби от 15 000 екземпляра във Франция и близо 100 000 в цял свят. С екранизацията на романа се ангажира звездата на френското кино Даниел Отьой.

В „Синята брада“ университетска преподавателка на име Сатюрнин търси жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ дон Елемирио. Злите езици твърдят, че по подобие на Синята брада - богатия благородник, избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да проникнат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин. Скъпо шампанско и остроумни разговори за инквизицията, смъртта, полигамията и изкуството повеждат младата жена и нейния зловещ хазаин към една безподобна развръзка.
Със своето неукротимо въображение и ексцентричен личен стил Амели Нотомб се превърна в икона за читатели с неконвенционален поглед към литературата. Най-четената френскоезична писателка в света е белгийка, родена в Япония. Романите й не са многословни, но демонстрират ерудиция, преливат от ирония, дръзко флиртуват с лудостта и обсебват завинаги.
Между другото в клуб Trip Ten, в рамките на литературен клуб Spirt & Spirit, се проведе дискусия на тема: „За или против ексцентричността в творчеството на Нотомб“, съпроводена с много изумление и трепет.

Публикува : Тони Титянова