Банер
Швейцарска писателка, потомка на Наполеонов маршал, ще пише за България

Швейцарската писателка Катрин Емри след триумфален спектакъл в столицата акустира в Бургас. В читалище "Фар" в черноморския град правнучката на прочутия маршал Мишел Ней ще представи българо-френската си билингвистична стихосбирка "Маршрути". Специално за родената във Франция писателка на сцената ще пее нашумелият дует Димитър Колев-Назар и Нино Гамгонеишвили, които наскоро затвориха Босфора, за да заснемат клипа "Две души", което е прецедент в историята на Истамбул.

Трогната от топлото посрещане в София Катрин Емри, прие развълнувано поздравите на Съюза на българските журналисти, на Съюза на свободните писатели и на Дружеството за българо-швейцарско сътрудничество. Възхитена е от страната ни и обеща още докато е на обиколка у нас да напише стихове за България.

Книгата ще бъде представена и пред бургаската публика от популярния критик и преводач Станислав Марашки. Благодарение на българския творец се осъществи визитата на именитата поетеса, избягала от популярната си фамилия и родината си, за да се отдаде на страстта си да пише.

За авторката:
Катрин Емри е автор и на книгата "Викове", която излиза през 2005 година в женевското издателство "Беневан". Година по-късно част от тези стихове са превърнати в песни. В лиричните изповеди на родената във Франция поетеса изплуват като тъмни сенки нейни спомени от миналото. Те са свързани с противоборството на Мишел с нейната фамилия, в която като че ли няма място за писатели, а само за гениални военни.

Причината е проста: неин пра-прадядо е великият пълководец от времето на Наполеоновите войни маршал Мишел Ней, издигнал се до този пост благодарение на своя офицерски талант.

Емри току-що издаде своята втора стихосбирка "Маршрути", която е двуезична. Френско-българското издание е резултат на инициативата и преводаческите усилия на бургаския писател Станислав Марашки и дело на ИК "Жажда". Стихосбирката "Маршрути" изгражда мост от брега на женевското езеро до бургаския черноморски бряг и завихря поетични емоции, които се завихрят в изкусително хоро, на което не могат да не се хванат всички онези, които са избрали поетичното слово за своя съдба. Автор на предговора е преводачът и редакторът на книгата Станислав Марашки.

По този повод на представянето на книгата швейцарската поетеса долетя за седмица в страната ни. Стилът на Емри е въздействащ - тя издига искреността до висотата на поетичен образ. Това е нейното главно оръдие за изстрелване на поетични внушения, които улучват право в сърцето.

PR на събитиета bezgranici.com