Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Множествената склероза не е присъда. „Не ме е страх и не съм сам."

Преди дни България се присъедини към десетки държави по света като част от Световния ден на множествената склероза. Събитието се отбеляза с концерт в София на лятната сцена на НДК и акцентира на силата на духа на хората с тази диагноза. Въпреки мрачните синоптични прогнози, времето бе съпричастно към хората с множествена склероза, като щедро дари със слънце зрителите и участниците.

Концертът бе открит от Наско от БГ Радио и започна с изпълнението на талантливата 8-годишна Ирина Стефанова от Училището за певци "D Stars". Здравка Цветарска, председател на Фондация „Множествена склероза България”, приветства присъстващите и всички българи с диагнозата МС, които въпреки трудностите в ежедневието си, продължават напред, без да се страхуват: „Благодаря, че ви има в моето време. Когато в трудни дни тъга ви обземе, вдигнете гордо глава и кажете без срам – не ме е страх, аз мога, защото не съм сам!”. Това беше и посланието, което всички пациенти с болестта отправиха в четирите клипа, заснети през май, специално за тазгодишната кампания „НЕВИДИМАТА МС”, посветена на Световния ден. Като част от инициативата и чрез любезното съдействие на световната МС организация, фондацията всяка седмица през последния месец представи и по един плакат с невидимите симптоми, които съпътстват ежедневието на хората с тази диагноза. И клиповете, и плакатите могат да се видят във фейсбук профила на фондация „Множествена склероза България” -
Песента „Заедно напред” бе изпълнена от възпитаници на "D Stars" за първи път на сцената на НДК, като тя е символ на Фондация „Множествена склероза България”. Текстът е написан от пациенти с МС и техните близки.
Група P.I.F. посветиха песента „Понякога” на хората с МС, а в концерта участваха още трио „Ы”, трио „Тринити“, възпитаници от "D Stars", Ансамбъл за народни песни и танци – град Пазарджик и други. Актьорите Филип Аврамов и Росен Пенчев също подкрепиха каузата с музикално изпълнение.
Концертът беше посетен от пациенти с МС, техни близки, хора, подкрепящи каузата на Фондация „Множествена склероза България" и от случайно минаващи граждани. Всички получиха флаери, от които можеха да разберат основните истини и митове за болестта МС.
Истина е, че болестта е уникална при всеки. Симптомите и тяхната сила и проява са различни.
Но е добре да се знае, че заболяването не е пречка да имаш деца, но изисква внимателно планиране със семейството и лекарите.
Мит е, че множествената склероза е присъда и смъртоносно състояние.
Вярно е, че повечето хора продължават живота си нормално десетилетия след тяхното диагностициране. Ето защо МС се класифицира като хронично заболяване.
Мит е, че всеки с множествена склероза стига до инвалидна количка. Истина е, че повечето хора с диагнозата нямат нужда от помощното средство, особено при ранно диагностициране и лечение.
Истина е, че учените разработиха много медикаменти, които контролират развитието и симптомите успешно при много хора. Вярно е, че много от хората могат да останат на работа, ако имат нуждата подкрепа от работодатели и колеги.
И не на последно място, истина е, че редовните, умерени упражнения могат да помогнат при много симптоми и за по-доброто общо състояние на тези пациенти.
Събитието се проведе с подкрепата на Рош България и Санофи Джензайм. Повече информация ще откриете на www.facebook.com/msmg.foundation/.
Съобщи Тони Титянова