Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ Е ГЕНЕТИЧНА МУТАЦИЯ

За трета поредна година бе отбелязан Световният ден за борба с рака на яйчниците, който се провежда от 2013 г по света с редица инициативи. Целта е да се повиши обществената информираност относно заболяването, от което ежегодно в световен мащаб се диагностицират 240 000 жени, а в България около 800 жени, като 421 от тях губят живота си.

Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.
На медиен семинар в рамките на Световния ден за борба с рака на яйчниците бе представена актуална информация за заболеваемостта от овариален карцином, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.
При 64% от българките ракът на гърдата се диагностира в напреднал стадий

Три са основните причини за рака на яйчниците - начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене), фамилна обремененост(заболяване при майка или сестра, мутация в BRCA гените) и хормонални (ранна първа менструация, късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дълга употреба на хормонозаместителна терапия) – изясни онкологът д-р Росица Кръстева, председател на Клуб „Млад онколог“. Тя поясни, че ранните симптоми на рака на яйчниците често липсват. Ето защо заболяването се диагностира при 64% от българките в напреднал стадий, когато шансовете за лечение намаляват. Поради това за ранното диагностиране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.
„Една от причините за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция. Тези мутации променят и блокират механизмите, които регулират цикъла на растеж на клетката, предизвиквайки неконтролируем растеж на клетки, който довежда до развитието на тумор“, каза д-р Кръстева, а проф. Радка Кънева от Център по молекулна медицина поясни какво е значението на генетичните изследвания при лечението на рака на яйчниците и на гърдата. Според нея между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените. Скринингът за мутации в BRCA1 и BRCA2 гените е препоръчителен. Генетичното изследване е полезно, ако има жени в рода, заболели преди 45 г., при начало на болестта преди 50 г. и при други онкологични заболявания (простата, панкреас, меланом) и др.
Тази година Световният ден за борба с рака на яйчниците протече под мотото „Всяка жена споделя силата“ и бе организиран отново от Фондация „Една от 8“ с подкрепата на АстраЗенека България. Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“, отбеляза, че организацията й застава зад каузата за трета поредна година, тъй като между рака на гърдата и рака на яйчниците има връзка. Тя бе категорична, че всяка жена с рак на гърдата е необходимо често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците.
Тони ТИТЯНОВА