Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Сол и консерванти провокират автоимунните заболявания, а куркумата, лютите чушки и кафето ги забавят

Най-актуалната информация в областта на съвременната имунология е представена по време на 8-та Международна работна среща “Автоимунитет през 2019: „ Добрите и лошите новини” в Плевен. Организатори на събитието бяха Центърът по репродуктивно здраве - Медицински университет, Плевен; Медицински център «Клиничен институт по репродуктивна медицина» Плевен; Лабораторията по клинична имунология УМБАЛ «Св. Иван Рилски» - Медицински университет София; Българска асоциация по клинична имунология.

Автоимунитетът засяга между 5-8 % от хората и води до трайни хронични увреждания на човешкото здраве. Поради това идеята на проведената среща се разгледаха всички фактори, свързани с тези заболявания. Участваха имунолози от центрове в цялата страна, както и ревматолози и ендокринолози. Гости на конференцията бяха специалисти от Израел и Норвегия. УМБАЛ «Св. Иван Рилски» беше представена чрез специалистите от Лабораторията по клинична имунология: проф. Доброслав Кюркчиев, д-р Екатерина Иванова- Тодорова, Калина Тумангелова-Юзеир, д-р Екатерина Красимирова, Калина Белемезова, д-р Георги Василев (отличен с втора награда, присъдена от изцяло чуждестранно жури).
Проф. Йехуда Шойнфелд, един от най-големите световни специалисти в областта на автоимунитета, представи всички известни и актуално изследвани фактори на околната среда, които могат да доведат до развитие на автоимунитет при генетично предразположени хора. Към тях принадлежат: вредни вещества от околната среда, както и някои инфекции (Ебщайн-Бар вирус, Цитомегаловирус, Хламидии, Клебсиела, Серация, Новосфингобиум ароматицивуранс, Порфиромонас гингивалис, Протеус мирабилис). Прекомерното излагане на слънце при хора, предразположени или вече развили симптомите на системен лупус, синдром на Сьогрен и дерматомиозит, също могат да доведат до обостряне на заболяванията. Сред „виновниците“ за автоимунитета са и женските полови хормони естрогени, които се съдържат в контрацептивнте хапчета. Проф. Шойнфелд обърна специално внимание на храни и напитки, стимулиращи автоимунния процес (сол, консерванти), както и храни и напитки с предпазващо и облекчаващо симптомите действие (куркума, люти чушки, кафе, «средиземноморска диета»).
В сесията „Терапия на автоимунните заболявания” доц. д-р Емилияна Конова представи опита на Клиничния институт по репродуктивна медицина в град Плевен по отношение на терапията с интравенозни имуноглобулини при ин витро процедури.
В сесията «Хранене, лекарства и автоимунитет» дългогодишният експерт в сферата- д-р Бат Порат акцентира върху ролята на канабиса като имуномодулиращо средство.
Представянията на екипа имунолози от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски” бяха в областта на имунодиагностиката, стволовите клетки и хранителния интолеранс. По отношение на имунодиагностиката проф. Кюркчиев обърна внимание върху множество състояния, където се срещат антинуклеарни автоантитела, без да е наличен автоимунитет – злокачествени заболявания, инфекции, лекарства, като акцентира върху внимателното използване на антинуклеарните антитела в диагностиката. Калина Тумангелова-Юзеир представи различните видове методи и тяхната информативност при изследване на антинуклеарните антитела. Д-р Екатерина Красимирова разгледа подробно съвремената имунологична диагностика при системната склероза, като очерта необходимостта и смисъла от нейното извършване в пълен обем.
Проф. Кюркчиев, на базата на собствен опит, разгледа потенциалното използване на стволови клетки за лечение за автоимунни заболявания. Д-р Георги Василев показа току-що публикувани в Англия резултати на екипа, съвместно с клиниката по ревматология на УМБАЛ « Св. Иван Рилкски», за приложение на стволови клетки върху имунни клетки на пациенти с ревматоиден артрит.
Д-р Иванова-Тодорова разясни границите между «алергия», «автоимунитет» и «интолеранс» и представи собствени резултати от изследване на хранителен интолеранс при пациенти с автоимунни заболявания.
Последната сесия беше «Пациенти и лекари», модерирана от г-жа Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България и от г-жа Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. В тази сесия участваха също психолог и юрист, като се обърна внимание на проблемите и потребностите на пациентите, свързани с имунологичната диагностика при автоимунните заболявания, както и възможностите за оптимизация в общуването между лекари и пациенти.

Съобщи Тони Титянова