Банер
„Проверете контролния панел на тялото си“ е мотото на Международната тиреоидна седмица

Международната тиреоидна седмица се отбелязва в България от 25 до 31 май 2018 г. под мотото „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“ Акцентът й е върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата вече 5 година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ).


Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират. Статистиката показва, че у нас : 24.4% от населението има възли в щитовидната жлеза, от тях 32.1% са жени, а 15.7% - мъже. 18,9 % са хората, които имат автоимунно тиреоидно заболяване (23% са жени и 10% - мъже). 10,7 % са с нарушена функция на щитовидната жлеза като 6.2% са с хипофункция (намалена функция на жлезата) и 4.5% са с хиперфункция (увеличена функция).
Седмицата на щитовидната жлеза включват редица инициативи - на Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза доброволци ще раздават информационни материали на бул. „Витоша“. Вечерта НДК бе осветена в лилаво, в знак на съпричастност с хората, водещи битка в тиреоидно заболяване. Лице на кампанията за България е актрисата Аня Пенчева, която е с тиреоидно заболяване.
Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда също ще се включи в инициативата с безплатни прегледи на щитовидна жлеза за бременни и жени от 18 до 45 години. В рамките на инициативата сдружение ВИОМ, съвместно с Национална пациентска организация, ще проведе безплатен скрининг (ехография + преглед от специалист) по време на специализираните изложения „Мисия Здраве“ и „Булмедика“.
„Един от основните проблеми с тези заболявания е, че те рядко се откриват навреме, тъй като някои от симптомите са твърде нетипични. Обикновено пациентите си мислят, че имат проблем със сърцето, с нервната система и чак на по-късен етап стигат до ендокринолог“, обяснява Мария Силяновска, председател на ВИОМ. Това е и причината тази година кампанията да бъде посветена на това колко разнолика може да бъде картината на тиреоидните заболявания.
Поставянето на навременна диагноза е предизвикателство в цял свят. Според международно проучване, проведено едновременно в 6 страни в Европа сред пациенти с тиреоидно заболяване, 70% от изследваните не са имали никаква представа, че симптомите им се дължат на проблем с щитовидната жлеза преди да бъдат диагностицирани.

При 40% поставянето на диагноза е отнело от 4 месеца и 2 години
„В България обаче, наред със скритата симптоматика, друга причина за забавяне на лечението е, че не се провежда профилактика на това заболяване“, категорична е Силяновска. Освен това ехографският преглед, който е важна част от диагностичния процес, не се заплаща от Националната здравно-осигурителна каса. Така хората разчитат на различни доброволни акции, организирани от ВИОМ и други организации, но те не могат да обхванат всички. „Тиреоидните заболявания имат важно значение, тъй като водят до нарастване на сърдечно-съдовите заболявания и атеросклерозата, а от там до повишаване на смъртността. При децата обуславят непълноценно нервно-психическо развитие, а при жените в репродуктивна възраст водят до намаляване на раждаемостта поради стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на бременността“, обяснява проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология. Като продължение на кампанията от септември месец до края на годината Столична община също ще се включи в отбелязването на международната тиреоидна седмица със скринингови прегледи, които ще се проведат в Първа МБАЛ – София EАД, Втора МБАЛ - София АД, Пета МБАЛ – София EАД, и 12 ДКЦ София.
Международната Тиреоидна седмица се отбелязва едновременно в над 40 държави по света със скринингови прегледи, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, публикации в медиите. Тя е създадена през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас.
Кампанията е с подкрепата на Мерк България.

Съобщи Тони Титянова