Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Добра превенция на диабетната остеопороза е контролът на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2

В резиденцията на британското посолство в София се проведе четвърти модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“, организиран от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс. Фокусът бе поставен върху остеопорозата като едно от усложненията на захарен диабет тип 2. 

„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Фокусът върху превенцията на усложнения и на съпътстващи заболявания като остеопорозата е стъпка в правилната посока на лечение на пациента“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.Гост лектор по темата бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология.

Остеопорозата засяга около 200 милиона души в света.
Около 80% от болните с остеопороза са жени и само 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването.
Остеопорозата протича безсимптонно и се диагностицира едва след като настъпи фрактура или се установи промяна в стойката. Тя е основна причина за счупвания. Най-често се установяват компресионни фрактури на гръбнака, които могат да доведат до промяна във височината на прешлена и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следващите по честота са фрактурите на бедрото, които създават затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт.
Част от рисковите фактори за остеопороза са: наследственост; хронични заболявания (захарен диабет, ревматоиден артрит, хроничен колит, хормонален дисбаланс водещ до загуба на кост); тютюнопушене; алкохолизъм; заседнал начин на живот; диета бедна на белтък, калций и витамин D; кортикостероиди, други лекарства и пр.

За превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна богата на белтък, калций, витамин D.
Проф. Борисова акцентира върху връзката между остеопороза и диабет. Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените нива на кръвната захар допълнително увеличават риска. Ето защо ранното постигане на добър контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза. Тя отбеляза, че по-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести травми поради повишена честота на паданията при тях вследствие на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Друга причина може да бъде промененото качество на костната тъкан. Провежданото антидиабетно лечение също е рисков фактор за възникване на фрактури.
По повод препоръките за физическа активност както за превенция на двете заболявания – диабет и остеопороза, така и за техния контрол, четвърти модул от „Часът на диабет“ завърши с кратка демонстрация на упражнения за подобряване на координацията и равновесието. Те бяха водени от Мария Гарванова - рехабилитатор - кинезитерапевт в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Софиямед“.
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.
Съобщи Тони Титянова