Банер
Магнитните бури удрят сърцето и нервите

Човекът е част от природата и организмът му е подвластен на природните фактори. Те неизбежно оказват влияние на здравето. Най-важни са колебанията на атмосферното налягане, климатичните промени и влажността на въздуха. И не на последно място магнитните бури. Дълго време се спореше дали тяхното въздействие не се преувеличава.

Доскоро доста лекари смятаха, че те се усещат само от психолабилните и служат като оправдание и обяснение за някакъв дискомфорт. Сега надделява мнението, че действително влияят върху определени групи болни. К

Не подценявайте неблагоприятните дни
Температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане често са посочвани като причина за главоболие, но досега доказателствата в подкрепа на това са били малко. Специалистите констатираха, че повишената температура на въздуха в предходните 24-и часа е най-тясно свързана със симптомите на главоболие. Влияе и атмосферното налягане, но не толкова силно изразено.
Затопляне с 5 градуса причинява главоболие
Топлото време и промените в атмосферното налягане са по-вероятните причини за главоболие или мигрена, докато магнитните бури влияят на сърцето. До тези заключения стигнаха специалисти от медицинския център "Бет Израел Дийкънес" в Бостън, САЩ. Учените установиха, че при покачване на температурата с 5 градуса рискът от силно главоболие се увеличава с 8 % в сравнение с дните, когато е по-хладно.

Какво представлява магнитната буря?
Това е периодично изригване в Слънцето на големи количества плазма. Заредените частици се носят с висока скорост в пространството и когато достигнат магнитното поле на земята, причиняват тежки смущения в структурата. Хората усещат това по неприятен начин.
Най-чувствителни към магнитните аномалии са хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. Последиците могат да бъдат рязко понижаване на кръвното налягане, намаляване на обема на количеството кръв, която циркулира в кръвоносните съдове. Промените могат да провокират стенокардна криза.
По време на магнитна буря болните от хипертония усещат рязко покачване на стойностите на кръвното налягане. Не са изключени и парализи в резултат на исхемичен инсулт. Наблюдават се сиптоми, свързани с нервната система като изпотяване, гадене, повръщане, главоболие, стомашни неразположения.
Много често магнитните бури причиняват нарушаване на нормалния сърдечен ритъм, екстрасистоли, тахикардии. Това се получава, защото настъпват смущения в провеждането на електрическите импулси по нормалния им път. Нарушава се кръвообръщението и мозъчното оросяване. По време на магнитни промени не са изключени световъртеж, нарушаване на равновесието или колапс.
Когато по време на подобни изригвания се наруши и електрическата дейност на мозъка, се наблюдават безпокойство, тревожност и влошаване на концентрацията. Човек става по-ленив, муден и потиснат в реакциите си. Настъпват колебания в настроението – ¬ раздразнителност и гневливост.
Уморяват ни положителните йони
При повишена йонизация на въздуха мнозина се оплакват от отпадналост и необяснима умора. Когато това се съчетава с повишена температура на въздуха и намалена влажност, човек става потиснат, а кръвното му се понижава драстично. При отрицателна йонизация настъпва обратният ефект: чувстваме се бодри, енергични, работоспособни. Вече се продават достатъчно йонизиращи лампи, които могат да се използват у дома с цел постигане на тези