Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Международен диабетен форум формира политики за намаляване на диабета в световен мащаб

Диабет тип 2 има опустошителен ефект върху здравето и икономиката. Необходими са ефективни политики и национални стратегии в цял свят, за да се спре заболяването. В момента 1 на 11 човека страда от диабет, а до 2040 г. броят на болните ще нарасне с 227 милиона. Пациентите с диабет ще са 10,4% от населението на света и това ще струва на здравната система 129 милиарда долара.

Над 90% от случаите на диабет тип 2 са предотвратими, но половината от засегнатите не знаят, че страдат от болестта. Когато са диагностирани, 50% вече имат поне едно усложнение. Лошото лечение увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации и преждевременна смърт. На всеки 6 секунди един човек умира от диабет в света и 70% от всички ампутации на долни крайници се дължат на него. Непреките разходи за диабет ще са 1,7 трилиона долара от 2011 до 2030 г. Според статистиката хората във високорисково състояние на преддиабет до 2040 г. ще бъдат 480 милиона.
„Навременни действия в борбата срещу диабет тип 2”
Инициативата под това мото стартира през 2015 г., за да покаже необходимостта от спешни и ранни действия срещу болестта. Целта бе да се предприемат политики за профилактика, ранно откриване и контрол, достъп до правилните интервенции. Форумът премина под мотото „Ранни действия в борбата с диабета” на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през 2015 в Барселона.
През декември 2016 г. в Берлин се проведе Международен диабетен форум с участието на медицински специалисти от цял свят, където бяха изнесени тревожните данни. Събитието се организира от Международната федерация по диабет, Световната сърдечна федерация и други. Тази година в него се включиха участници от 38 държави – експерти, пациентски организации, политици. Фокусът на кампанията Early Action бе върху реалните действия за помагане на хората с диабет. „Крайно време е политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи“, коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.
В момента диабет тип 2 засяга половин милион души в България. По време на форума проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, се присъедини към други международни специалисти в тази област, като подписа Берлинската декларация-манифест. Тя е за създаване на основополагащи принципи и специфични препоръки за политики, които целят да помогнат осъществяването на политики, свързани с подобряването на здравето на хората с диабет.
Берлинската декларация е убедителен повод за създаване на здравна политика в цял свят, която дава приоритет на ранни действия в борбата срещу диабета, заяви проф. Дейвид Ууд, президент на Световната сърдечна федерация. През октомври 2017 в Рим ще се проведе Третата глобална среща за диабетна политика, на която ще се обсъди изпълнението на препоръките от Берлинската декларация.