Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Грипът идва през декември

Сезонният грип често е подценяван и бъркан с обикновената настинка. За съжаление, той е сериозно и животозастрашаващо заболяване за малките деца, бременните, възрастните над 65 години и за хората с хронични болести. За това говорят цифрите: поради усложнения от грип по света се разболяват тежко от 3 до 5 милиона души всяка година, като близо 500 000 умират по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява. Само за САЩ директните медицинските разходи за грип надхвърлят 10 милиарда долара годишно. Статистиката сочи, че грипът причинява около 12% от отсъствията от работа.
Неприятното е, че грипът се променя постоянно и се характеризира с изключително висока възприемчивост от човека. Предава се по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него. Високата заболеваемост се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да създаде постоянен имунитет. Ето защо е възможно човек да боледува от грип всяка година.
Според СЗО между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии, като 30% от децата се разболяват от грип всяка година. Най-рисковата група е тази на възрастните хора, защото 90% от случаите на смърт от грип са при хора над 65 години.
Най-често хора с минимални оплаквания разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни заразяват околните ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването. Грипната вълна тази година се очаква през декември и началото на януари 2018 г., но преди това ще върлуват други вируси.
Поради мащабността и опасността на заболяването от 2013 г. се провежда европейска информационна кампания за грипа, в която се включва и България. Целта е освен да се повиши осведомеността за грипа и превенцията на рисковите групи - възрастни хора, бременни, малки деца, хронично болни и здравните работници. Актуалната информация за предстоящата грипна вълна бе съобщена пред медиите от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, д-р Скендер Сила от СЗО, доц. Михаил Околийски и д-р Валери Цеков.
Тони ТИТЯНОВЯ