Банер
270 дерматолози подкрепят кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Акнето е социално значим проблем, който има както кожни проявления, така и психологични последствия, влияе на начина, по който младите хора възприемат себе си и общуват с околните. За втори път и то цяла седмица от 9 до 13 октомври безплатно в цялата страна дерматолози се включват в кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на Биодерма България, която е посветена на правилните грижи за кожата с акне. Целта е младежите и техните родители да потърсят адекватно и ефективно лечение още при първите прояви на акнето, което е характерно както за тийнейджърите, така и за жените след 30 до 35 години с поликистиозни проблеми.

Основната цел на кампанията е да привлече общественото внимание към това най-често срещано кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и младите хора. Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване и се лекува при дерматолог. Не бива да се робува на митове и погрешни практики, които само задълбочават кожния проблем. Тогава за съжаление акнето води и до трайни кожни и психични последствия..
Председателят на Българското дерматологично дружество доц. Гриша Матеев поясни, че акнето е възпалително, а не инфекциозно кожно заболяване. То обхваща себорейните зони на тялото: лице, врат, рамене, гръб, гърди. Причините са хормонални промени, промяна в качеството на себума, който запушва изхода на мастните жлези. Прекомерното разпространение на анаеробната бактерията P. acnes в запушения мастен канал, която при нормалната кожа е естествен сапрофит, в пбертета предизвиква акне. Има и допълнителни фактори, които влошават акнето катострес, месечен цикъл при жените, тютюнопушене, нездравословна диета и хранене, неподходяща комедоногенна козметика, лоша хигиена и излагане на слънце. Не е вярно твърдението, че морето и слънцето намаляват акнето. Ефектът е краткотраен, след което води до хиперкератоза и нов обрив. Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине само и стискането на пъпките. Препоръката е да се избягва самолечението, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата. Неподходящи са и излагането на слънце без подходяща слънцезащита за мазна и акнеична кожа, както и нанасянето на слоеве грим за прикриване на пъпките и възпаленията.
Д-р Петьо Брезоев, председател на Сдружението на частно практикуващите дерматолози акцентира върху тежките последици от ненавременното лечение на акнето.Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот. Лечението на възпалителното акне трябва да започне от 2 до 4 седмици след появата, за да се предотврати образуването на белези. Важно е да се знае, че първите резултати от лечението идват след 2-3 месеца.
Кампанията е подпомогната от Българското дерматологично дружество, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители, Асоциацията на студентите медици в България, Българската педиатрична асоциация и Българската фармацевтична студентска асоциация.
Повече за кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA, полезни съвети как да се грижите за акнеичната кожа и къде можете да се прегледате безплатно срещу акне ще откриете на www.bioderma.bg.
Съобщи Тони Титянова