Банер
За великото преселение на заразите, за бежанците и климатичните промени

Коментар на Антоанета Титянова

В последните дни се разрази истерия, свързана с гражданските протести в Харманли срещу бежанците и за разпространяваните от тях всевъзможни инфекции. Специалисти от ВМА посетиха регистрационно-приемателния център и установиха, че от 128 заболели - 91 мъже, 16 жени и 21 деца, 36 страдат от пиодермия, 26 от скабиес /краста/, 18 от варицела, а малките деца от 1 до 8 години – 15 са с остра вирусна инфекция и 16 с дерматит. Повечето бежанци са афганистанци /106/, сирийци /12/, иракчани /8/ и 1 иранец.

Полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, д-р Айлин Шеф – дерматолог и директорът на центъра Димитър Захариев успокоиха обществото, че епидемиологичен риск не съществува, защото е открит само един случай с лайшманиоза – кожна форма. С това тропическото заболяване миналата година бяха открити двама мигранти. В бежанския център са набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне със заболяванията, но бе отворена темата за новите зарази, които пътуват безпрепятствено, повлияни от климатичните промени, от масовия туризъм, от човешката дейност и в съвсем малка степен от бежанската вълна, която залива Европа от година насам.
Дори след почивка в Гърция можете да се върнете с тен и с малария
Първите девет месеца страната ни бе посетена от рекорден брой туристи – над 6 милиона, без да броим транзитно преминалите. Техният брой е с 15,7% повече спрямо 2015 г. и тенденцията е да растат. В същото време с 14, 7% е увеличен броят на пътуванията на българи в чужбина - над 3 милиона за 9 месеца. Светът става все по-динамичен – хората прелитат до близки и далечни дестинации, а при този взаимообмен - не само туристически и културен, но и… болестотворен, се връщат освен със сувенири и с екзотични болести. Различните географски ширини и региони имат специфични заболявания, които са нетипични за нас и изобилието на контакти има и своите отрицателни страни.
Промените в климата и човешката дейност докараха нови болести
Долавяме осезаемо обръщането на сезоните и промените в климата, което доведе след себе си различни болести. Твърди се, че в бъдеще може съществено да се измени целият спектър на болестите. Дали е така? Според СЗО около 150 000 души умират годишно, а 5 милиона се разболяват заради климатичните промени, като "мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци" - 25% от случаите се дължат на устойчиви бактериални инфекции. Все по-голямо значение се отдава на инфекциозните заболявания, причинени от различни видове патогенни микроорганизми. Взаимодействието между температурните промени и болестите е директно и индиректно. Забелязва се стимулация на репродукцията, удължаване на жизнения цикъл и оцеляването на болестотворния агент.
Статистиката показва, че меките зими и затоплянето започват от началото на 1980 г., като в последните 21 години (след 1989 г.) с положителни аномалии на средната годишна температура на въздуха са 18 години спрямо 1961-1990 г. След 1995 г. годишните валежи са с повишена тенденция за повечето райони на страната. Явления като торнадо и град през зимата вече не учудват никого. И освен нараснал риск от меланоми, топлинен удар и от влиянието на UV лъчите, климатичните промени водят и до среща с повече алергени, микотоксини и различни нововъзникващи или позабравени заразни болести. В някои региони на Европа вече са налице такива болести, пренасяни по вода, съобщи Европейската комисия. В моретата на Северна Европа се появи нов вид бактерия от групата на Vibrio, която причинява холера и гастроентерити. Обичайното й местонаходище са топлите води около тропиците, но вече се наблюдава заразяване с нея при употреба на сурови морски дарове в Прибалтика.
Заразните болести ще се увеличат заради промените в микроорганизмите, които се развиват и приспособяват към новите климатични условия.
Климатичните условия се отразяват и върху болести, предавани чрез насекоми, охлюви и други студенокръвни, а повишените температури удължат сезона на вирусните заболявания и могат да разширят географския им обхват.
По данни на СЗО между 2030 и 2050 г. се очаква измененията в климата да причинят приблизително 250 000 смъртни случая повече годишно от недохранване, малария, диария и топлинни удари. Високата температура ще повишава нивата на озона и на редица замърсители във въздуха, които ще изострят сърдечносъдовите и респираторните заболявания. Ще нарасне и разпространението на полените и други въздушни алергени, които са основни причинители на астма, която в момента засяга около 300 млн. души.

Думата имат специалистите
След тази статистика се питаме дали нелегално преминаващите границите на България мигранти и техните болести са най-голямата опасност, която ни грози? Дали темата не е преекспонирана в медиите покрай изборите? Може би нежеланието да приемем техните религиозни и нравствени различия, ни кара да сме по-критични и към техните заболявания - типични за живота при нехигиенични условия и скупчването на много хора на едно място?
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националният център по заразни и паразитни болести, сподели за в-к „Лечител“:
-Промените и затоплянето на климата нямат такова значение за епидемиологията и епизоотологията, колкото човешката дейност, довела до някои инфекции – като синия език в последните години. Покачването на температурите доведе до разпространение на тропически комари. За първи път Тигров комар бе открит 2011 г. във вилната зона на Созопол и за съжаление, въпреки взетите мерки, твърде топлите зими попречиха на унищожението му (при минусови температури под 20 градуса за 2 седмици например). Този комар е опасен, защото пренася няколко трески – Чиконгуня, Денга и болестта Зика. Положихме огромни усилия за неговото унищожаване, но мерките не дадоха резултат, а забавиха разпространението му. Успя да се разпространи в населени места с ниска надморска височина от 100 м – Пловдивско, Благоевградско, по поречието на Дунав, по Южното Черноморие, но при високо надморско ниво го няма.
С кърлежите се появявиха заболявания, ликвидирани навремето.
Наблюдава се разпространение на заболявания, които са характерни за северните страни – като кърлежовия енцефалит. Имаше няколко болни, въпреки че България не е ендемичен район за кърлежов енцефалит, който се среща в Северна Европа до Владивосток. В последните години НЦЗПБ следи циркулацията на този вирус в нашата страна. Появиха се и други изчезнали инфекциозни заболявания като Марсилска треска, която бе унищожена у нас през 1968 г. и нямаше повече случаи. Пpeз 1993 г. пaднaхa мepкитe зa yнищoжaвaнe нa къpлeжитe, увеличиха се бездомните кучета и Мapcилcкaтa тpecкa ce пoяви oтнoвo. Вcякa гoдинa няколкостотин души заболяват от Марсилска треска, в последните години имаше и смъртни случаи, тъй като късно се подлагат на лечение.
Има заболявания, които се пренасят чрез прелетните птици.
През България преминават два коридора за миграция на птиците – Вия Понтика по Черноморското крайбрежие и Виа Аристотел от Дунав по Искърското дефиле, по Струма до Средиземно море. Пернатите пренасят инфекции, опасни за хората по няколко начина – чрез кръвосмучещи кърлежи и чрез някои вируси като птичия грип, който е опасен и за хората, а не само за птиците. В нашата лаборатория се поддържа капацитет за диагностика и лечение на всички тези заболявания.
Какво трябва да знаят още хората и да се преглеждат своевременно?
-Много опасни болести се пренасят на големи разстояния със самолета – като Зика, Ебола, Близкоизточен респираторен синдром. Говорим за много по-опасни инфекции, от тези, които откриваме по бежанците. Става дума за
Внос на инфекции
За наша радост в България няма Ебола. Хората, дошли от Латинска Америка и Карибския басейн, с висока температура не бяха носители на болестта. Но нека всеки, който е бил там и повиши температурата, има треска, да се изследва, защото може да се е заразил примерно с малария. Преди седмица имахме случай на коремен тиф, на човек пътувал в Индия – една много опасна инфекция.
Годишно около 30-50 случая на вносна малария имаме на българи пътували в Африка, които летуват в Гърция. Като се върнат и имат треска с висока температура, първата работа е да се усъмнят, че са се заразили.
Много се шуми около бежанците и болестите, които носят със себе си?
-Мигрантите в нашата страна не пренасят инфекции, които да не сме имали преди миграционния наплив. Виждаме, че повечето от тях са с краста, защото тези зарази са чести при тесен контакт, при ползване на общи легла, завивки, бельо, дрехи и най-вече хавлии. Ако кърпата се ползва от заразен и се избърше друг, прехваща болестта. Когато се лекува човек, не трябва 4 дена да се къпе. Но те не спазват предписанията. Ако скабиеса не се лекува дълго, кожата се инфектира от обикновени микроби, които има по всяко човешко тяло.

Лайшманиозата е проблем за бежанците, не за нас
С тези думи започна интервюто си за в-к „Лечител“ полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести към ВМА, който посети бежанския център в Харманли и прегледа всичките мигранти там. „Болестта лайшманиоза е бич за хората в Афганистан, Сирия, Иран и Ирак. И в България има автохтонни (местни) форми на лайшманиоза не от вчера и днес – вярно не толкова често, но я има. Лайшманиозата се среща в две форми – кожна (поразява кожата с язвени образувания по крайниците) и висцерална - обхващаща целия организъм, която е по-рядка. Приносители са флебутони (пясъчни мухи), които са по-големи от комарите и ги има по животните - лалугери, лисици, гризачи... При кожната лайшманиоза се появяват язви, рани с корички, които допълнително се инфектират. Висцералната лайшманиоза е позната от дълбока древност и се нарича Кала азар (kala-azar на хинди значи „черна треска“). И в България сме имали случаи, повече при деца с двувълнова температура – през деня се покачва до 40 градуса, после спада, после пак се вдига… Засяга черния дроб и слезката, които стигат до огромни размери. Често заболяването е с фатален край, защото се засяга кръвотворната дейност, имунната система…
Бежанците носят със себе си болестта и проблемът е техен. В този студен сезон флеботоните не са активни (под 18 градуса външна температура изпадат в анабиоза). И преди да дойдат бежанците в региона на Харманли, Хасково, Димитровград, Кърджали болестта съществува, но е изключително рядка. Подобно на лайшманиозата и маларията в момента не е актуална заради студеното време.
При бежанците от Африка се среща и друга инфекциозна болест – лепрата (проказа), но при нас няма такъв случай. Това не значи, че не сме готови да реагираме. Действителният проблем при нашите бежанци е крастата и инфекциозните заболявания. Истината е, че условията в бежанския лагер в Харманли са много добри, но пребиваващите нямат отговорно отношение, чупят, трошат. Дадени са им препарати да се лекуват от краста, но те бойкотират. Намазват се и се измиват, а лекарството трябва да престои 4 дни, за да има ефект. Бежанците не ходят на прегледи, за да не им вземат зелените карти. Не се лекуват както трябва, чешат се и допълнително инфектират с бактерии мястото. Стават язви, гнойни рани и заболяването протича по-тежко.
За разлика от българите тези хора по-тежко се справят с кожните инфекции. Някои от бежанците имат порезни рани и рани от куршум, придобити в техните страни, но трудно им заздравяват.
Взели сме мерки и не се допуска излизането, защото проблемът е с респираторните заболявания, с варицелата, която може да зарази и нашите деца. Затова е наложена пълна карантина.
Можем да сме спокойни, но да внимаваме
Апокалиптичната картина и цялата истерия по медиите какви зарази носят бежанците по-скоро сякаш са в синхорн с предизборните популистки обещания, всяващи ненавист и психоза. Спекулираше се с естествения страх на всеки човек от епидемии, които са били мор за човечеството преди векове – знае се, че 90% от индианците са покосени от варицелата, а не от новите заселници. Ерата на чумата и холерата се помни в много европейски държави, а испанският грип след първата световна война взема повече жертви отколкото сраженията. Но всъщност бежанската вълна в момента не бива и не трябва да връща хората към подобни смъртоносни пандемии. Не само у нас, но и в целия свет се следят глобалните процеси и за да ги спрем, е нужно всички ние да живеем по-разумно.

Статията е препечатана от вестник "Лечител"