Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест

Проведе се традиционната VIII Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, насочена към различните кожни алергични заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Целта на кампанията са фотоалергичните реакции и професионалната алергия, възникваща в работната среда, която засяга най-вече фризьори, козметици, автомонтьори, строители и др.

Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи, като ежегодните разходи за временна нетрудоспособност са огромни и представляват товар върху обществото. Адекватната диагностика и профилактиката са най-важни в борбата с професионалните алергични заболявания на кожата. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 г. очакванията са всяко второ дете да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Сега честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че големият контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от околната среда е сред основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от хората страдат от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби поради кожни професионални заболявания: САЩ – 11 милиарда долара и Европейски съюз – 5 милиарда евро.
Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит от различни алергени и иританти (токсични дразнещи кожата субстанции). Именно тях и методите на профилактика са цел на кампанията тази година, която е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология. Тя ще обхване 6 големи дермато-венерологични клиники/ центрове, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Токуда Болница, както и кожни клиники или кабинети в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Русе (в Русе кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от клиниките или центровете:
02/9230495 - Кожна клиника, каб. 122, партер, Александровска болница, София
02/4034933 - Токуда Болница, София
032/607300 - Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0888/594144 – АСИМП, Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за професионалните алергичните кожни реакции сред обществото. Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases, в която участват 30 европейски страни.
Съобщи Антоанета Титянова