Банер
Банер

 Очаквайте скоро на пазара новата книга на  астроложката на сайтът „България без граници” Станка Ангелова.

 

Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест

Проведе се традиционната VIII Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, насочена към различните кожни алергични заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Целта на кампанията са фотоалергичните реакции и професионалната алергия, възникваща в работната среда, която засяга най-вече фризьори, козметици, автомонтьори, строители и др.

Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи, като ежегодните разходи за временна нетрудоспособност са огромни и представляват товар върху обществото. Адекватната диагностика и профилактиката са най-важни в борбата с професионалните алергични заболявания на кожата. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 г. очакванията са всяко второ дете да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Сега честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че големият контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от околната среда е сред основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от хората страдат от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби поради кожни професионални заболявания: САЩ – 11 милиарда долара и Европейски съюз – 5 милиарда евро.
Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит от различни алергени и иританти (токсични дразнещи кожата субстанции). Именно тях и методите на профилактика са цел на кампанията тази година, която е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология. Тя ще обхване 6 големи дермато-венерологични клиники/ центрове, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Токуда Болница, както и кожни клиники или кабинети в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Русе (в Русе кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от клиниките или центровете:
02/9230495 - Кожна клиника, каб. 122, партер, Александровска болница, София
02/4034933 - Токуда Болница, София
032/607300 - Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0888/594144 – АСИМП, Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за професионалните алергичните кожни реакции сред обществото. Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases, в която участват 30 европейски страни.
Съобщи Антоанета Титянова