Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Българи от Босилеград с кръводарителска инициатива във ВМА

Българи от Босилеград, Сърбия, организират кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия.Сънародниците ни са избрали хуманния акт като израз на признателност за висококвалифицираните грижи, които получават в болницата.

От 2009 г. насам ръководството на ВМА се ангажира с безплатното им лечение и ежегодно стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на   медицинските специалисти. "Благодаря за това добро дело, което правите" - с тези думи началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров се обърна към босилеградчани.

Дарявайки кръв и помагайки за спасяването на човешки животи, те казаха своето огромно „Благодаря” за грижите и отношението към тях. И се зарекоха –тази инициатива да стане традиция. Думите им бяха потвърдени и от заместник-началника на ВМА по учебно-научната дейност и началник на Центъра по трансфузионна хематология полковник доц. Румен Попов, "Всичките тези наши сънародници безвъзмездно и доброволно дариха кръв за свои близки, които от години се лекуват във ВМА", поясни доцент Попов. Той коментира, че много често за кръводаряването се говорят лоши неща, но призова: "Благодарение на тях много пациенти ,които се лекуват във ВМА, ще бъдат спасени. Повече от 20 години се занимавам с кръводаряване и знам много добре какво е криза с кръв и кръвни биопродукти. Знам как на едно нощно дежурство трябва да осигуриш пет или шест пациента с една и съща кръвна група А и какво е струвало това да бъдат осигурени всички. Благодарение на всички колеги, които работим в трансфузионната система, кръводаряването в България лека-полека се връща към онези позиции, които имаше преди доста години", коментира още доцент Попов. Той изрази убеденост, че благодарение на младите хора, които все по-често се срещат в центровете за трансфузионна хематология тези проблеми с кръвта ще бъдат преодолени.

"Ние сме дошли по желание и със сърце да благодарим на ВМА за отношението към нас и затова, че никога никой не е върнат. Ние обичаме майка България и това е пример как държавниците тук трябва да се отнасят към своите сънародници, където и да живеят по света", заяви от своя страна кметът на Босилеград Владимир Захариев. Той не скри емоцията си и благодари на ръководството на ВМА и на всички лекари за братските отношения помежду им: "Ние знаем, че ще спасим нечий живот. Благодарим на ВМА, на генерал Петров и на цяла България..."

Съобщи Тони Титянова