Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Хомеопатични средства и Шуслерови соли в домашната аптечка

Съвременният начин на живот с хранене с индустриално преработени храни, полуфабрикати и т. нар. бързи храни, с употреба на синтетични витамини и лекарства, с намалена двигателна активност и хроничен стрес потиска имунната и хормонална система. Постепенно намалява жизнеността на организма и ставаме по-податливи към проява на различни остри и/или хронични заболявания.

За да поддържаме имунната система в баланс, са подходящи профилактиката и лечението със стимулиращи методи като хомеопатия, Шуслерова терапия, възстановяване на чревния микробиом с пробиотици и др. 

 

Според съвременната наука епигенетика (част от молекулярната биология, която изследва влиянието на околната среда върху нашите гени и клетки), начинът ни на живот и навиците ни са определящи за здравето ни. За да сме здрави, освен генетичния материал, който ни е заложен, по-голямо значение имат редица външни фактори: средата, в която живеем, как се храним, как мислим и до каква степен се поддаваме на стрес, дехидратирани ли сме, имаме ли вредни навици (алкохол, тютюнопушене), дали сме физически активни, спортуваме ли, а също и по какъв начин избираме да се лекуваме.
Всички тези фактори обуславят поддържането или нарушаването на алкално-киселинния баланс в организма. А повишената киселинност на тъканите е идеална среда за възникване и поддържане на хронични възпалителни процеси. Но също както се стараем да поддържаме хигиената на тялото си, трябва да „изчистваме” от себе си и отрицателните емоции, които трупаме в напрегнатото ежедневие. Възвръщането на психоемоционалния баланс също е от първостепенно значение, за да сме здрави.
За да поддържаме имунната система в баланс, са подходящи профилактиката и лечението със стимулиращи методи като хомеопатия, Шуслерова терапия, възстановяване на чревния микробиом с пробиотици и др.
Хомеопатичните лекарства представляват силно разредени субстанции на неорганични соли, минерали, растения, тъкани, отрови и др., които носят в себе си специфичното действие, характерно за веществото, от което са получени. Най-общо казано, действието на хомеопатичното лекарство се състои в подаването на сигнал към организма, който да мобилизира самооздравителните си сили на всички нива: умствено, емоционално и физическо.
Как се произвеждат хомеопатичните лекарства в D –разреждания? При разреждането на една част от изходното вещество с девет части спиртно-воден разтвор се получава т. нар. десетично или D-разреждане. След това всяко получено разреждане се стабилизира с динамизация или потенциране (поредица от енергични разтръсквания на препарата).
Хомеопатичните лекарства в ниски разреждания - D6, D10 и D12, са подходящи за самопомощ. Намират широко приложение при остри заболявания и леки състояния, тъй като бързо повлияват основните симптоми и първопричината на заболяването. Дават възможност за първа и незабавна реакция за решаване на даден проблем. Можете да ги добавите в своята домашна аптечка за случаи като: настинки, грип и грипоподобни вирусни инфекции, възпаления на сливиците, алергии, травми, за възстановяване след боледуване и др.
Ето кои са хомеопатичните лекарства за първа помощ, които са нужни във всяка домашна аптечка. С тях можете да овладеете бързо и ефективно редица остри състояния и да се погрижите за всеки член на семейството си като първа реакция, докато успеете да намерите лекарска помощ, особено ако пътувате по време на ваканция и отпуска.
Арника D6 (Планинска арника)
Непременно сложете в аптечката си Арника. Не случайно това е един от най-често използваните хомеопатичнимедикаменти. Хомеопатично лекарство №1 за всякакъв вид травми, наранявания, зарастване на рани след операция или раждане. А също и при контузии и мускулна умора за активно спортуващи. Препоръчва се на родителите, чиито деца редовно при игра си причиняват болезнени контузии, натъртвания, синини и цицини.

Как можете да използвате Арника D6 в комбинация с Шуслерови соли:


Травма, наранявания от всякакъв вид. (+Шуслерова сол №3 – на всеки 15 мин. по 1 табл. След подобрение, за 2-3 дни по 5 табл. дневно.)
Мускулна треска и умора (след тренировка, при спортисти). (+Шуслерови соли №3 и №7 – по 5 табл. от всяка сол дневно за 2-3 дни, до отшумяване на оплакванията.) 
Болезнени вени. (+Шуслерови соли №1, №4, №8 и №11 – по 5 табл. от всяка сол дневно, до настъпване на подобрение.)
Как се приема Арника D6:
При остри симптоми – на всеки 30-60 мин. по 10 глобули. След тренировка –2 пъти по 10 глобули. При хронични състояния – 2-3 пъти по 10 глобули.

 

Апис мелифика D6 (Медоносна пчела)
Хомеопатично средство за първа помощ при ужилвания, ухапвания от насекоми и алергични реакции. Добавете го към домашната си аптечка и го носете със себе си по време на пътуване, за да си спестите редица неприятни преживявания.
Всеки знае какво изпитваме, когато ни ужили пчела – парене,бодяща болка, появява се червенина и оток на ужиленото място. Това са основните симптоми, които ни насочват към употреба на лекарството, независимо дали са предизвиквани от инфекция, алергия или възпаление. Характерният оток е толкова силен, че кожата се надува като въздушен балон, готов всеки момент да се пръсне.
Апис мелифика D6 се препоръчва при следните симптоми: розов оток на кожа и лигавици; пареща, боцкаща болка; отокът, зачервяването и болката се успокояват от студени компреси или лед.
Как можете да използвате Апис мелифика D6 в комбинация с Шуслерови соли:
Важно е да знаете:
При алергични симптоми и във всички случаи на алергични обриви не бива да се използват разреждания по-ниски от Апис мелифика D30!
При хора, алергични към ухапвания от насекоми, приложението на Апис не отменя нуждата от спешна лекарска консултация!
При ужилвания от насекоми – пчели, оси, комари. (+Шуслерови соли №2, №3 и №8 – на всеки 15 мин. по 3 табл. от всяка сол. След подобрение, 2-3 дни по 5 табл. от всяка сол дневно.)
При изгаряне първа степен (с розова пареща кожа).
При слънчево изгаряне с розова кожа. (+Шуслерови соли №3 и №8 – по 1 табл. от всяка сол на всеки 15 мин. за възрастни и на 30 мин. за деца. При подобрение – по 3-5 табл. от всяка сол дневно до пълно възстановяване.)
При кожни алергии – уртикария, атопичен дерматит. (+Шуслерови соли №2, №6 и №10 –по 5 табл. от всяка сол дневно до настъпване на подобрение.)
При конюнктивит. (+Шуслерови соли №3, №4 и №6 – по 1 табл. от всяка сол се редуват през 30 мин. до настъпване на облекчение.)
При остър оток на ставата след травма. (+Шуслерови соли №1, №3, №7 и №8 – по 3 табл. от всяка сол дневно до отшумяване на оплакванията.)
Как се приема Апис мелифика D6:
При остри симптоми – на всеки 30 мин. по 10 глобули. При подобрение – разреждане на 2 ч. по 10 глобули до пълно отзвучаване на симптомите. При хронични симптоми – 2-3 пъти по 10 глобули.

Окубака (кора от африканско дърво)
Хомеопатичен медикамент при заболявания на стомашно-чревния тракт. Това хомеопатично „бижу” може да стане не само част от домашната ви аптечка, но и верен спътник в дамската чанта. Ползите от него са многобройни – във всички случаи на хранително натравяне, при първите признаци на дискомфорт, ако сме прекалили с ядене, коремът е подут, имаме газове, страдаме от лошо храносмилане. Може да се използва и профилактично, когато не сме сигурни относно поносимостта и чувствителността ни към дадена храна и добавките в нея. Действа ефективно при диария при пътуване, за пречистване и детоксикация, задължително съпътства лечението с антибиотици, за да подпомогнем стомашно-чревния тракт.
Как можете да използвате Окубака D6 в комбинация с Шуслерови соли:
Диария при пътуване. (+Арсеникум албум D12; +Шуслерови соли №3, №4, №5 и №8 – по 1 табл. от всяка сол се редуват през 15-30 мин. до настъпване на подобрение.)
Диария от антибиотично лечение. (+Шуслерови соли №3, №5 и №8 – по 1 табл. от всяка сол се редуват през 15-30 мин. до настъпване на подобрение; след което за десет дни се приемат и №6, №9 и №10 – по 5 табл. от всяка сол.)
Как се приема Окубака D6:
От 2 до 4 пъти дневно по 10 глобули.

Хомеопатията е много инидивидуален терапевтичен метод и дозирането се определя предимно от силата на оплакванията и реактивността на организма.
Монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз в ниски разреждания (D6, D10, D12) са подходящи за първа реакция при проява на първи, леки симптоми на дадено заболяване.
Монопрепаратите в средно разреждане (D30 )– подходящи за първа реакция при проява на първи, леки симптоми на дадено заболяване, както и по лекарско предписание.
Високите разреждания (D1000) трябва да бъдат индивидуално дозирани от лекар хомеопат.
ВАЖНО: При остри състояния, ако в рамките на 24 до 48 часа не настъпи подобрение, задължително потърсете лекарски съвет! Хроничните заболявания се лекуват под лекарски контрол. При проява на първи, леки симптоми хомеопатичните лекарства се прилагат начесто, на всеки 15 минути до 1-2часа. При настъпване на подобрение, приемът на лекарството се разрежда постепенно до 3-4 пъти дневно. При хронични състояния хомеопатичните лекарства се приемат от 1 до 3 пъти дневно до 1 път седмично в зависимост от заболяването и конкретния медикамент.