Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Ново лечение на миомите на матката – медикаментозно, вместо оперативно

С новия медикамент Еsmya може да се избегне оперативна интервенция при миома на матката.
По време на семинар, проведен в София и свързан с международно медийно обучение, бяха изнесени резултати от провеждано лечение с Еsmya (ulipristal acetate), свързано с едно от най-честите заболявания при жените – миома на матката. Бе направена видео конферетна връзка със световноизвестни експерти - с белгийския професор Жак Донес, проф. Хелена Калнер и физиолога Дебора Ланкастл, които представиха последните проучвания за ефикасността на Esmya и обявиха, че миомата може да се лекува. Те споделиха, че е открита възможност за прилагане на дългосрочна лекарствена терапия, с която се постига овладяване на това често срещано заболяване при жените.

Миомите са най-честите доброкачествени тумори при жените в репродуктивна възраст
Това заболяване засяга 24 милиона жени в Европа и за лечението му годишно се дават 340 млн. евро. Специалистите още не знаят категорично какво предизвиква миомната болест, но е установено, че развитието й зависи от нивото на естрогена в организма, като някой от жените имат и наследствена предразположеност към нея.
Много от пациентките не знаят какви са симптомите на това заболяване, както и начините за неговото лечение. Това е причината доста от тях твърде късно да бъдат диагностицирани. Това нарушава с години качеството им на живот - те търпят клиничните прояви като болки, обилно менструално кървене, анемия , емоционален дискомфорт.
Лекари и психолози призовават жените да се обърнат към специалист при наличието на някои от тези симптоми. Индикатор за появата на миома се счита всяко отклонение от нормалното кръвотечение.
“За съжаление, миомите на матката могат да окажат сериозно влияние върху физическото и емоционално състояние на жените. Съществуващите до момента ограничени възможности за лечение са предопределяли незадоволителната перспектива за повлияване на заболяването. Обнадежден съм от резултатите, получени във всички проведени клинични проучвания, които показаха, че прилагането на ulipristal acetate 5 мг осигурява възможност за постигане на ефективна и с добра поносимост дългосрочна терапия на миомите на матката“. Това обяви проф. Jacques Donnez, чиито статии са публикувани в New England Journal of Medicine.


С новия медикамент Еsmya може да се избегне оперативна интервенция при миома на матката
Досега миомата се лекуваше главно чрез оперативно лечение, като на много от жените се премахва матката и те повече не могат да имат деца. “До момента жените, диагностицирани с миоми на матката, често са изпадали в състояния на обърканост, поради липсата на подходящи терапевтични възможности, особено при обсъждане на методи за радикално лечение, като хистеректомията (оперативно отстраняване на матката) например“ - това сподели Deborah Lancastle, физиолог към Университета на Южен Уелс, Великобритания. “Жените с миома на матката са обнадеждени от откриването на нови възможности за лечение, включващи консервативна дългосрочна терапия и избягване на хирургичната намеса “.
Проучването на Esmya е проведено в 46 изследователски центъра в 11 европейски страни . При 90 % от пациентите кървенето е намаляло още в края на първия тримесечен терапевтичен курс. След четвъртия последователен курс на лечение с се наблюдава 67 % намаляване на миомите, сравнено с началните размери. Общо при 80% от жените препаратът има ефект. След терапия с препарата, миомата не се увеличава при бременност и година след раждането тя изчезва.
Има и малък процент от жени, на които препаратът не действа. През 2016 г. ще излязат резултатите от генетични анализи, от които ще се разбере защо те не се повлияват от лечението.
Освен това лекарството според специалистите е доста безопасно с много малко странични ефекти, които в повечето случаи отшумяват след първия терапевтичен курс. Най-честите нежелани лекарствени реакции са главоболие и горещи вълни.
През 2012 г. e първото разрешение за употреба на Esmya за предоперативно лечение за намаляване на миоматичния възел / с около 25 %/ при възрастни жени в репродуктивна възраст. От май 2015 г. терапевтичните показания на продукта са разширени за прилагане на последователно повтарящи се курсове на лечение, които спасяват от операция и последиците от нея.
Хиляди жени в България се надяват препаратът на "Гедеон Рихтер"Esmya да бъде включен в положителния лекарствен списък, както е в повечето страни на Европейския съюз. Лечението с препарата включва четири поредни курса с продължителност от по три месеца - т.е. по три опаковки за всеки курс. За сега в рамките на кампанията "Повече за нея" българските жени, могат да получат безплатно третата опаковка от медикамента.
„Гедеон Рихтер“ АД (www.richter.hu) е водеща фармацевтична компания в Централна и Източна Европа, със седалище в Унгария, и с непрекъснато разширяващо се присъствие в Западна Европа. Консолидираните продажби на Рихтер са около 1,1 милиарда евро, докато пазарната стойност достигна 2,1 милиарда евро през 2014 г. Продуктовата листа на компанията обхваща почти всички ключови терапевтични области, като гинекология, централна нервна система, кардиология. Гедеон Рихтер разполага с най-големия научно-изследователски фармацевтичен център в Централна и Източна Европа, като съвременните приоритети на компанията са фокусирани в създаването на оригинални лекарствени молекули за лечение на заболявания на централната нервна система.

Aнтоанета Tитянова