Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Д-р Мария Папазова: Възпитайте с хомеопатия добър имунитет

Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар. Тя е един от лекторите на безплатните образователни лекции, които чуха хиляди българи по време на Световна седмица на хомеопатията, посветена на антибиотичната резистентност и хомеопатия и битката за имунитета.


- Как действа имунната система? Какви грешки допускаме, които водят до отслабването й?
От гледна точка на холистичната медицина, имунитетът представлява сложна мрежова система. Представете си я подобна на Интернет – органи и тъкани, с нелинеарни връзки помежду си (като Интернет сървърите), чиято роля е бързо да неутрализират чуждите за организма клетки и компоненти. За да има необходимата висока устойчивост тази сложна система, тя трябва да бъде добре балансирана. Какво означава това?
Имунната система функционира в две основни направления – клетъчен имунен отговор и хуморален имунен отговор (и двете са част от т. нар. специфичен имунитет). Клетъчният имунен отговор прилича на армия от клетки войници (NK-клетки, макрофаги и др.), чиято задача е в директна схватка да унищожат всяка клетка, която не разпознаят като собствена за организма и като здрава (непоразена от вирус или генна модификация). Хуморалният имунитет работи с производството на антитела от B лимфоцитите. Можем образно да ги наречем „химическите оръжия” или „артилерията” на нашите защитни войски, която не влиза в ръкопашен бой, но чрез антителата, които произвежда, неутрализира врага.
За да имаме здрав имунитет, необходимо е да има равновесие в клетките, отговорни за двата вида имунен отговор. Защото балансираната имунна реакция е нещо като щафета между тях.
Много често антибиотиците се явяват фактор, пречещ на нормалното предаване на щафетата. Това е ярко изразено в детството – децата се раждат с висока активност на хуморалния отговор, първите 2 години трябва да се „възпита” клетъчен имунитет чрез достатъчно дълготрайни и успешно завършващи срещи с микроорганизми. Ако пречим на тези срещи с прибързано даване на антибиотик, нарушаваме способността за балансиране на имунния отговор. Детският организъм зацикля - всеки „нашественик“ се посреща само с антитела, а това води до развитие на алергии и склонност към алергично възпаление, без да има дори наследствена предразположеност.

- Как можем да укрепваме имунитета?
За да укрепнат отбранителните сили на организма от най-ранно детство, е важно родителите да отглеждат правилно детето си. И атмосферата вкъщи да е добра, и да не се дават без нужда медикаменти, например при всяко леко повишаване на температурата. Ако адекватно асистираме на организма сам да се справя с инфекциите, тогава създаваме баланс.
Хомеопатията и солите на д-р Шуслер могат да помогнат за по-доброто координиране на работата на имунната система. Деликатната им помощ създава условия за плавно предаване на щафетата между различните клетки и съдейства за пълноценно изчистване на организма, след като инфекцията премине. Един от подходящите за тази цел хомеопатични препарати е Инфлуцид, който може да се приема почти непрекъснато, с малки паузи, от октомври до март, за балансиране на имунната система. Той не е просто препарат, който съдейства да се убиват вирусите, а „възпитател“ на имунната система.
Укрепването на имунитета може да се постигне с асистиране на организма с хомеопатия, Шуслерови соли, правилно хранене и природолечебни методи. За всичко това се говори по време на лекциите в Световната седмица на хомеопатията, която се проведе в последната седмица на април.

- Как да намалим вредното въздействие на антибиотика, когато е наложителна употребата му?
Антибиотикът е важно животоспасяващо оръжие, когато се използва правилно - при необходимост, но употребата му изисква още по-голяма грижа за имунната система. Тъй като, когато системите в организма не са в баланс, и антибиотиците спират да действат – развива се антибиотична резистентност.
Ако искаме организмът да се пребори окончателно с инфекцията, препоръчително е, в случай на наложително прилагане на антибиотик, успоредно с него винаги да даваме Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат, разтворени заедно, по 10 таблетки от всяка, в 300 мл топла вода. През първия ден на лечението солите се пият на често, а ден по-късно се включва паралелно втора комбинация: разтвор със соли №4 калиев хлорид и №6 калиев сулфат. Двата разтвора се редуват.

Препоръчан материал от партньор на България без граници.