Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Рачков и Бате Енчо заедно с малките пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“

Национална инициатива „Приказки без край“ разшири дейността си. Актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо засадиха цветя във формата на слънце в УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив заедно с малките пациенти на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Това стана по време на първото за годината специално събитие на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ – „Имало една пролет“. С облагородяването на градинката за игра към клиниката бе поставено началото на серия от планирани за 2015 г. активности в рамките на аниматорската програма за подобряване на болничната среда.

Събитието протече под формата на детски празник, на който актьорите се забавляваха заедно с малките пациенти и разиграха приказката „Сливи за смет“. Накрая всички гости на „Имало една пролет“ получиха като подарък семена от детелина, символ на новото начало, късмета, щастието и любовта, както и тениски с автограф и щампи на лично сътворени от Рачков и Бате Енчо рисунки.
Националната инициатива „Приказки без край“ се реализира в България от 2012 г. от ГлаксоСмитКлайн и „Панадол Бебе“ с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Целта й е да намали болничния стрес и да подобри престоя на децата в лечебните заведения с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки. До момента към инициативата са присъединени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а екипите на „Приказки без край“ върнаха усмивките на около 7000 малки пациенти.
През 2015 г. дейностите в рамките на националната инициатива ще се разраснат, както по отношение на активностите за подобряване на болничния престой на децата, така и към подобряване на болничната среда и въвличането на повече ангажирани с нея партньори. През април фотографът Дилян Марков ще провежда в лечебните заведения фото арт терапия. Той ще дава практични съвети за работата с фотоапарат на малчуганите в болничните заведения.
През втората половина на годината „Приказки без край“ ще подобри болничния престой на децата и с помощта на музикална терапия.
Тримесечно анкетно проучване сочат, че за децата на възраст 8-16 г. програмата носи разнообразие и занимание с интересни неща (99%) във времето, прекарано в болницата. 96% от всички анкетирани деца споделят, че благодарение на занятията се чувстват и по-спокойни. Според родителите най-големият успех на програмата е в това, че успява да подпомогне детето в адаптацията му към болничната среда и да подобри неговото общо психично здраве (85%). В последните години фирма „Рефан“ направи огромни дарения към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, като ремонтира изцяло детското и неонатологочинто отделение, това за онкоболните малки пациенти.
Антоанета Титянова