Банер
Как да се грижим за здравето на гърдите си

Октомври е международният месец за борба с рака на гърдата и като такъв е много подходящо

 именно сега да започнеш да се грижиш за здравето си. Благотворителната кампания

„Докосвам=Побеждавам“ цели да информира всички жени колко е важно да вземат здравето си в свои ръце. Сред звездните имена, които подкрепят кампанията, са Марта Вачкова, Алекс Раева, Деси Банова, Нора Караиванова, Марияна Векилска и Ромина Андонова.
Всеки ден от коварната болест в България се разболяват 10 жени, а 3 стават нейни жертви. Когато е открит навреме обаче, ракът на гърдата е лечим в над 90% от случаите. Именно за това освен да посещаваме своя доктор веднъж годишнo, трябва сами да се преглеждаме, за да открием проблемите възможно най-рано.
Първата стъпка към по-здрави гърди е ежедневно да носиш правилен размер сутиен. Защо ли? Правилно подбраното бельо ще помогне не само за красотата, но и за здравето на твоите гърди. Изследване на американски учени показва, че връзката между грешния сутиен и рака на гърдата е три пъти по-силна от връзката между пушенето и рака на белите дробове! Един банел, който се впива на неправилно място в гърдите, може да нанесе сериозна травма или да блокира лимфните възли и да спре пречистването на гърдите от токсини, което повишава риска от рак,.
Ако след всичко това си мислиш, че е най-добре да изхвърлиш сутиена от гардероба си, ще трябва да те спрем. За съжаление това не е решение, а би могло да доведе и до повече проблеми. Когато не носим сутиен, съединителната тъкан в гърдите може да се разтегне безвъзвратно, независимо от размера им и да предизвика увисване на бюста.
Добре, значи сутиенът е задължителен. Проблемът обаче остава, тъй като според проучване на британски университет 95% от всички жени не носят правилен размер сутиен. Как да разбереш дали и ти си една от тях? Ето някои признаци на погрешно избран сутиен: презрамките падат от раменете; банелът лежи върху гърдата и не я обхваща изцяло; гърдите се подават над горния ръб на чашката; мостчето между чашките не приляга плътно върху гръдния кош; коланът на сутиена се вдига нагоре. Ако това ти звучи поне малко познато, побързай да се консултираш с бра фитинг консултантка. Това са професионалистки, които са специално обучени да намерят перфектния размер и модел бельо за всяка дама, съобразен изцяло с нейното тяло, големината и формата на гърдите и подгръдната й обиколка. Можеш да си резервираш час на www.braclinic.bg или на номер 02 417 87 37.
След като си намерила правилния сутиен, трябва да преминеш към стъпка две от грижата за здравето на гърдите ти: самопрегледа. Той трябва да се извършва на третия ден след цикъла. Първо трябва добре да огледаш гърдите си за промени или някои от следните признаци: сълзене от зърното, подуване в подмишницата или около ключицата, бучки или втвърдяване на кожата, набръчкване или нагъване на повърхността, промени в големината и размера на гърдите, вдлъбване на зърното и промяна в посоката му, обрив или образуване на коричка върху и около зърното.
Следва и същинската част от самопрегледа. Удобно е това да се прави в банята, за да се плъзга ръката по кожата по-лесно, а в салон за бельо Bra Clinic можеш да получиш и указание за самопреглед, което се закача под душа. Важно е да не прескачаш участъци и старателно, с плавни движения да се провериш. За забавен нагледен урок можеш да посетиш www.dokosvam.bg, където, освен съвет за това как се прави самопреглед, те чака и приятна изненада.
Освен това през месец октомври с част от приходите от всеки продаден розов сутиен Bra Clinic ще подкрепя инициативата “За живота”.
Благотворителната кампания „Докосвам=Побеждавам“ ще те накара да се прегледаш с усмивка. За да разбереш повече за кампанията отиди на www.dokosvam.bg