Банер
Близо 20 000 българи са спрели лечението си след намаляване реимбурсния процент на медикаментите за глаукома

Това показват данните за месечното потребление на медикаменти за глаукома в брой опаковки. На пресконференцията беше сравнено лечението на глаукома в Европа с това в България през последните години. Още през 2002 г.

процентът на европейските пациенти, лекуващи се с по-стар клас лекарства (бета блокери) се изравнява с този на подлежащите на най-съвременно лечение с простагландини. След 2002 г. тази тенденция се засилва още повече, като простагландините са далеч по-използвани от бета блокерите.
Същевременно данните за България сочат изключително нисък процент на използване на простагландини, който намалява още повече след въвеждането само на петдесет процентна реимбурсация на медикаментите за глаукома през 2010 г.

В пресконференцията взеха участие:

o Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация, която предостави информация за заболяването, симптоматиката и рисковите фактори;
o Доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение към МБАЛ „Александровска”, член на УС на Национална глаукомна асоциация, секретар на Софийско офталмологично дружество, който представи начините за диагностика и лечение на заболяването;
o Г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”, който представи социалните аспекти на заболяването, инициативите на организацията през изминалата година, както и бъдещите активности на организацията;
o Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, който представи предстоящите инициативи в България във връзка с превенцията и диагностиката на глаукомата.

Беше представен и информационният сайт www.glaucoma.bg, на който от утре, 14 март, всички желаещи ще могат да намерят полезна информация за заболяването, превенцията му, както и за инициативите на Пациентска организация „Глаукома”.
За отбелязване на Световната седмица на глаукомата Пациентска организация „Глаукома” организира безплатни прегледи за заболяването. Те ще се проведат в периода 14-31 март 2011 г. в 12 града на България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Монтана, Стара Загора, Добрич, Хасково, Севлиево и Разлог.


Допълнителна информация

Глаукомата обхваща група дегенеративни заболявания, причиняващи увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. В миналото се предполагаше, че високото вътреочно налягане е основната причина за увреждането на оптичния нерв. Въпреки че повишеното вътреочно налягане е рисков фактор, установено е, че други фактори също имат влияние, защото дори и хора с „нормални” нива на налягане могат да страдат от загуба на зрение, причинено от глаукома.

По данни на Националната глаукомна асоциация, в България от това заболяване страдат между 60 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Коварната болест засяга най-вече хората между 35 и 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас.

Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране може да бъде спряно развитието й и зрението да бъде запазено.