Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Световния ден за борба с глаукомата

За четвърта поредна година „Специализирана очна болница - Бургас” и „Медицински център - Младост” отбелязаха 12-ти март - Световния ден за борба с глаукомата.
Над 120 души се възползваха и безплатно измериха вътреочното си налягане.

Поради големия брой желаещи специалистите-офталмолози от „Специализирана очна болница - Бургас” и „Медицински център - Младост” извършваха профилактичните прегледи до късните следобедни часове.
Анализът на резултатите показа, че 101 души (81%) от преминалите са с нормални стойности на вътреочното налягане. 15 души (12%) са с гранични стойности. Те са посъветвани да проследят вътреочното си налягане във времето. Със значително повишени резултати (над 25 единици) и съмнения за коварното заболяване са 8 души (7%). На тях офталмолозите от болницата ще извършат всички допълнителни изследвания, необходими за да се диагностицира или изключи наличието на глаукома.
Болестта е сред водещите причини за слепота в света. В по-голямата част от случаите заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината. Тъй като процесът е безболезнен, обикновено той напредва незабелязано. Въпреки че повишеното вътреочно налягане невинаги е равнозначно на глаукома, то често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.
По данни на Световната глаукомна асоциация, глаукомата е поразила между 60 и 70 млн. души в света, 50% от които без да имат представа, че са засегнати. Специалистите отбелязват, че навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.