Банер
Рош България оказа подкрепа за провеждането на национален скрининг за хронични бъбречни заболявания в България, проведен от Българската Бъбречна Асоциация

На 10-ти март в над 100 държави по света се отбелязаха Световния бъбречен ден за повишаване информираността за тихата пандемия, която застрашава света.

Настоящият скрининг за хронични бъбречни заболявания на Българската бъбречна асоциация се проведе от ноември 2009 до ноември 2010 година, с любезното съдействие на Рош България ЕООД.

Бъбречните заболявания засягат около 600 милиона души в световен мащаб – почти един на всеки 10 човека. Бъбречните заболявания са тихи убийци – пациентите могат да не проявят симптоми, докато не достигнат до бъбречна недостатъчност.
В този стадий вече е късно за лечение и единствения начин за оцеляване е доживотна диализа или трансплантация за щастливците, за които се намери донор.

По тази причина на 10-ти март, хиляди организатори на този ден по целия свят ще призоват хората в риск да се тестват под мотото чрез евтин тест, при който се използва урина, пациентът може да бъде лекуван с лекарства и да избегна диализа.

Световен бъбречен ден

Празнуван по целия свят през втория четвъртък от месец март, Световния бъбречен ден има за цел да информира и образова здравните власти и хората в риск от хронично бъбречно заболяване и обществото за това, че тези болести са често срещани, опасни и лечими.
Тази година Световният бъбречен ден се фокусира върху важната връзка между хроничната бъбречна болест и сърдечносъдовите болести и фактът, че хроничната бъбречна болест е значим рисков фактор за развиване на сърдечносъдова болест.
През 2009 година на този ден са се провели 370 различни събития в над 100 държави на 6 континента. Подкрепата на знаменитости като Том Ханкс и Джони Деп е довела до разпространяване и значимост на кампанията.

 

Хронична бъбречна болест и бъбречна анемия
Каква е величината на този проблем и защо трябва да му обърнем внимание?
Бъбреците
Хората обикновено имат два бъбрека
Те имат характерна форма и са с големината на юмрук
Бъбреците се намират под ребрата, от задната страна на тялото
Какво е хронична бъбречна болест?
Нашите бъбреци изпълняват много жизнени функции всеки ден:
Преработват/пречистват кръвта и филтрират излишната вода и отпадъчни продукти
Освобождават хормони
Регулират съдържанието на вода и химикали в кръвта като натрий и калий
Отстраняват някои лекарства и токсини от кръвта
Филтрират около 200 литра кръв!
Когато те не работят:
Отпадните продукти циркулират в кръвта и се отлагат
Произвеждат се по-малко червени кръвни клетки
Кръвното налягане не може да се поддържа в нормални граници
Пациентите се чувстват все по-зле
Хронична бъбречна болест (ХББ)
ХББ е постоянна загуба на бъбречната функция
ХББ може да се появи вследствие на болест, която уврежда бъбреците, каквито са диабет или високо кръвно налягане
Прогресията на ХББ може да доведе до нуждата от диализа или трансплантация на бъбрек
Връзката между ХББ и анемията
Бъбреците произвеждат по-малко еритропоетин
Име по-малко червени кръвни клетки (еритроцити), които пренасят хемоглобин
Когато нивата на хемоглобина спадат под нормата, това е анемия
Анемията засяга до 60-80% от пациентите с хронична бъбречна болест!
Защо анемията е проблем?
Понеже има по-малко хемоглобин, има по-малко кислород в кръвта и организмът има по-малко енергия и не може да функционира добре
Сърцето работи повече, за да доставя нужния кислород за работата на органите, това води до уголемяване на сърцето и го уврежда съответно; това може да доведе до сърдечна недостатъчност
Сърдечносъдовата болест е причина номер 1 за смъртта при пациенти с хронична бъбречна болест
Анемията става причина и за други сериозни усложнения
Анемията може да се влоши, ако не се лекува
Какъв е обхватът на този проблем?
Над 500 милиона души по света страдат от хронични бъбречни заболявания
Около 1 на всеки 10 души има някаква степен на хронично бъбречно заболяване
Защо тези болести се увеличават?
Застаряващо населения
Глобална епидемия от диабет тип 2

Увеличават се пациентите с хронични бъбречни заболявания на диализа: прогнозиран ръст - 7% годишно!

За Рош
Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, вирусологията, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Рош също е световен лидер и в ин-витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2010 година в Рош работят над 80 000 души и са инвестирани над 9 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: www.roche.bg, www.roche.com.


За връзката между бъбречната анемия и сърдечносъдовите заболявания можете да получите повече информация тук: http://www.anaemiaworld-bg.info/portal/aw_bg/babrechni-zabolyavaniya-sardechno-sadovi-zabolyavaniya

Какво е анемия? Кратки въпроси и бързи отговори можете да намерите тук: http://www.anaemiaworld-bg.info/portal/aw_bg/kakvo-e-anemia-vaprosi-otgovori
http://www.health-kiosk.ch/anaemia/start_anemr.htm