Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Зрелищни тракийски и гладиаторски възстановки в античния Кабиле край Ямбол

Траки, даки, готи, келти, римляни, елини, викинги и още персонажи оживяват в древния град. Тракийският и античен град Кабиле край Ямбол се готви да стане сцена на едни от най-внушителните исторически възстановки в цялата страна. Близо 200 участника от клубове от цяла България и гости от Румъния се включват в седмото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации.

Тридневното събитие (15 - 17 юни) е част от празничната програма за Деня на Ямбол 2018 и е с вход свободен за зрителите.
Пресъздаване на зрелищните емоции на гладиаторските битки е тазгодишният акцент на панаира. Десетки възстановчици от различни клубове ще влязат в ролята на най-популярните видове гладиатори: рециарии, секутори, тракийци.
Паралелно с това в античния Кабиле ще има още множество атракции като стрелба с лък, хвърляне на копие, пазар на роби, римски съд, антични танци и др. Реенактори от над десет клуба ще представят възможно най-пъстра палитра от древността с пресъздаване на образи и бита на: траки, елини, келти, римляни, готи, даки, хуни, средновековни българи, викинги и др.
И на седмото издание на панаира гостите ще имат възможност да дегустират различни видове храна на древните ни предшественици, приготвена с характерни за тогавашната епоха продукти. Отговорната задача е поверена отново на Професионалната гимназия по туризъм в Ямбол. Наред с това ще бъде обособена и традиционната зона за храни и напитки. Палитрата от развлечения се допълва от базара на занаятчии, където като на истинско древно тържище се предлагат хиляди стоки и всеки може да открие по нещо за себе си като спомен от събитието.

Съобщи и снимки Тони Титянова