Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Българското вино

Виненият туризъм е една от най-бързо развиващите се форми на специализиран туризъм, която бележи значителен ръст в националния туристически продукт през последните години. Българските производители на вина предлагат своята продукция успешно на международния пазар.

Превъзходните качества, вкус и аромат на българските червени и бели вина се дължат на благоприятните климатични условия у нас. Отлеждането на вино е хилядолетна традиция в България. По нашите земи в древността са се провеждали Дионисиевите празници, а днес се чества Трифон Зарезан. Археологическите находки красноречиво доказват, че божествената напитка е била позната от времето на древните траки. Откритият храм на бога на виното Дионисий в древния град Перперикон - столица на владетеля на Родопите, дава основание на учените да смятат, че прародината на виното е именно тук, в България. В местността Яйлата е естественото местообитание на дивата лоза и също има находки, доказващи че тук е възникнало винарството. Популярното Мелнишко вино с мехове е продавано в Европа от гръцки търговци, а всеизвестен е фактът, че ежегодно лично сър Уинстън Чърчил поръчвал по 500 литра от същото вино.
Голяма част от българските вина отиват за износ, спечелили са си значителен международен авторитет. Днес в Тракийската низина е засадено повече каберне совиньон отколкото в цяла Калифорния. Добри бели вина се правят в Североизточна България, червени и бели - в избата Дамяница в Мелник, в Поморие и по горещото южно Черноморие. От Розовата долина идват ароматните мискетови вина, а дъхавото грозде мавруд е от района на Асеновград. Международно признато е модерното совиньон блан "Принц Кирил", реколта 2003 година, българско Каберне совиньон "Цар Симеон", реколта 1999 година. Белите вина ризлинг, шардоне и совиньон блан също спокойно могат да се мерят с международно признатите вина.

Тексти снимки - Тони Титянова