Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Селски туризъм

Българското Черноморие предоставя многостранни възможности за селски туризъм - за потапяне в неподправената атмосфера на селските къщи, представени в естествената им среда. Живописните малки селца, осеяли българския бряг, са алтернатива на летуването в големите

курорти и предоставят условия за романтична и тиха почивка в уединено място. Досегът на Стара планина и Странджа планина до бреговете на морето създава благоприятна почва за комбиниране на морската почивка с навлизането в дебрите на планината и потапяне в атмосферата на българското село. Туристите все повече са притегляни от екзотиката на българското село и фолклор, от възможността директно да се насладят на девствената природа и да се докоснат до бита на обикновения българин. Една част от селата, подходящи за туризъм, са разположени непосредствено на морския бряг като с. Лозенец, с. Варвара, с. Синеморец, с. Камен бряг и др. В черноморската част на Странджа планина са се сгушили атрактивни селца като с. Индже Войвода, с. Зидарово, с. Крушевец, с. Ново Паничарево, с. Ясна поляна, с.Веселие, с. Вършило и с. Бръшлян. Още много села разполагат с уникални възможности за развитие на селски туризъм със старите атрактивни къщи, обградени от екзотична природа. Туристите, запалените по нашия фолклор и природа, предпочитат идилията на българското село. Превърнатите в уютни фамилни хотели селски къщи, предлагат на чужденците пълна хармония с българската природа, запознавайки ги и с културно-историческото наследство, с бита и традициите на една от най-древните държави в Европа.
Предимство за развитието на селски туризъм е възможността той да се съчетава с морския туризъм, с екотуризма и с други развлечения сред природата. Селският туризъм край Черноморието печели все повече привърженици. Все повече селища, разположени в близост и на самото море, са отворени за всеки, който желае да се докосне до бита и старите занаяти на местното население. Най-голямата атракция за чужденците е колоритният българският фолклор, нестинарството и др. местни обичаи. Селският туризъм се предпочита от туристите, привърженици на тих и романтичен отдих далеч от големите градове, и от харесващите предизвикателствата пред стационарния отдих в комфортните туристически комплекси. Селският туризъм е нов туристически продукт за българското Черноморие, но се развива с бързи темпове. Той включва и повече възможности за пешеходни преходи, посещения на старинни манастири, велопоходи, фолк-маршрути, конна езда, наблюдение на флората и фауната. Селският туризъм прави ваканцията още по-активна, привръща летуването в незабравимо приключение. Селският туризъм разкрива и една от основните черти на българина - гостоприемството. То дава възможност за по-голяма мобилност и живот сред природата, в екологично чисти ройони. Докосването до традиционната кухня и до вкусното българско вино, до световноизвестното българско кисело мляко, което се подквасва на място, до художествените занаяти и ежедневието на обикновения човек, също носи своето очарование. Заслужават да се видят архитектурният резерватят с. Бръшлян, старите къщи на с. Кости и с. Стоилово, древният обичай нестинарство - типичен за района на южното Черноморие и за самобитното с. Българи.

Много хубави и колоритни села има из цялата страна, които развиват селски туризъм. Снимката е от прекрасното село Мирково, което е на 70 км от столицата.