Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Балнеология

България и българското Черноморие предлагат едни от най-добрите условия за балнеотуризъм не само в Европа. Изобилието на термоминерални води и лечебна кал привлича наши и чуждестранни туристи към известната таласотерапевтичната зона на Черноморието.

Малко са страните, които могат да се конкурират с България по изобилие и многообразие на термоминерални води, които са с различен физикохимичен състав. Известни са над 550 хидротермални находища с 1600 минерални извора с общ дебит от 4900 л/сек. В страната има 102 курорта, от които 10 са климатичните морски курорти с национално значение и 15 морските с регионално значение. Сред най-известните балнеоложки, климатични и калолечебни центрове са курортните комплекси Албена, Златни пясъци, Св. Константин, Слънчев бряг, Слънчев ден, Ривиера, градовете Созопол, Китен, Приморско, Ахтопол, Поморие, Балчик, местностите Тузлата, Варненски калолечебни бани, Бургаски минерални бани и др. Ценен ресурс са големте запаси от висококачествена лиманна лечебна кал и лечебен торф. Край Поморие е най-големият калолечебен център.
Повечето находищата на минерални води са локализирани в живописна полупланинска среда с богати биоклиматични и ландшафтни качества, в близост до лазурното море, до чисти реки, до богата растителност, създаваща уникална среда с йонообразуващи фактори и с терапевтично значение. Оздравителните минерални извори са съчетани с природни фактори – слънце, море, чист въздух и богата зеленина, което благоприятства за развитието на балнеотуризма. Комфортен отдих, лечение и профилактика предлагат редица балнеохотели като: "Добруджа" в Албена, "Амбасадор" и "Империал" в Ривиера и Златните пясъци, "Палас" и "Марина" в Слънчев ден, Гранд Роял хотел Варна в Св.Константин, Глобус в Слънчев бряг, Интерхотел Поморие в Поморие и др. В балнеоцентровете работят подготвени специалисти, предлага се голям коплекс от лечебни и възстановителни туристически програми, съчетаващи древни, екзотични и съвременни методи на терапия. В черноморските балнеолоцентрове се прилага широк спектър от услуги и програми като: класически вани с минерална вода, таласотерапия, класически, подводни и нетрадиционни масажи, перлени вани, хелиопрофилактика, лечебна физкултура, мануална терапия, масажи, рефлексотерапия, традиционна иглотерапия, акупунктура, акупресура, лазерпунктура, китайски енергиен хидромасаж, озоно- и кислодиотерапия, криотерапия, лечение с парафин, инхалации, апитерапия, ароматотерапия, фитотерапия калолечебни и луголечебни апликации, програми, насочени към третата възраст, антистресови и програми за отслабване, диетични режими, балнеокозметика, сауна, солариум, фитнес, медицинска козметика, естетична хирургия и т.н. Успоредно с провеждането на лечение и профилактика се предлагат богати възможности за отдих на морския бряг, за практикуване на спорт и водни спортове, пешеходни турове в планинска среда и др. Балнеокурортите са насочени към разнообразна потребителска аудитория - болни с различни заболявания, деца (в кк. Слънчев ден е изграден единственият на Балканите санаториум за деца, болни от костно-ставна туберколоза), възрастни хора и такива, нуждаещи се от профилактика и релаксация В балнеолечебните курорти са изградени съвременни балнеологични бази с опит в лечението и профилактиката на широк кръг заболявания. Балнеоложкият туризъм е сред най-перспективните, свързан с укрепване здравето на хората.
България разполага с редица красиви, богато озеленени и екологично съхранени курорти с ценни минерални води. Ежегодно те се посещават от хиляди пациенти и туристи, търсещи пълноценен отдих. Рехабилитационните центрове в Русалка са подходящи за терапия на неврологични, гинекологични заболяванията и такива на опорно-двигателния апарат. Албена разполага с минерални води с голям дебит (103 л/сек) и температура 30 С, с приятни питейно-вкусови качества. Препоръчителни са за редица заболявания: дихателни, сърдечно-съдови, ендокринни , кожни, неврологични и др. Тук функционира целогодишно най-големият и модерен в страната Център за балнео- и климатотерапия и физиопрофилактика. Той предлага различни форми на балнеолечение с минерална вода в басейни и вани, обогатена с билкови екстракти, подводен душов масаж, калолечение, инхалации, парафинолечение, кинезитерапия, акупунктура, апитерапия, музикотерапия и др. В курорта са създадени великолепни условия през цялата година за развитие на ваканционен, профилактичен и лечебен туризъм. Слънчев Ден е уникален балнеоложки курорт, където е изграден единственият на Балканите санаториум за деца, болни от костно-ставна туберколоза. Още в началото на миналия век са оценени природните дадености и здравословният климат на летовището и по инициатива на царица Елеонора стартира изграждането на детското оздравително заведение. Двата съвременни балнеоложки центъра предлагат над стотина специализирани възтановителни и разкрасителни процедури (кална терапия, аромотерапия, рефлексотерапия, бодишейп, таласотерапия и т.н.). На територията на курорта Св. Константин също има множество минерални извори, балнеологични комплекси, басейни с гореща минерална вода с добри терапевтични свойства.
България разполага с голямо разнообразие от термоминерални води: слабоминерализираните хидротерми са 66.7%, минерализираните - 14.4%, газовите - 17,9%. Разнообразният планински релеф, обширната морска брегова ивица, благоприятното географско положение създават отлични биоклиматични условия и рядкосрещащи се природни съчетания за комплексно въздействие. Броят на слънчевите дни е с 18-20% по-голям от този на Централна, Северна и Северозападна Европа. Планините са защитни прегради за силните северни ветрове. Облачността по Черноморието е с 10-30% по-малка в сравнение с тази по Атлантическото крайбрежие и в някои зони по Средиземноморието. Валежите са по-малки с 26-65% през пролетните и летните месеци. България е защитена от горещите ветрове на африканските пустини и от ураганната сила на средиземноморските циклони. Благоприятната природна среда осигурява реални възможности за удължаване на сезона и за ефективно използване на биоклиматичните ресурси за отдих, лечение и профилактика на редица заболявания.
Балнеоложките курорти в България имат дълга история. Около термални извори са създавани селища през тракийската, римската и в по-късни епохи. Траките издигат в култ изворните води, били са изкусни лечители и са използвали лечебинте качества на термалните извори. Древните гърци боготворели българските минерални води, което личи по сечените от тях монети. В римсаката епоха "свещените " извори на Тракия стават известни (I-VII в.) по всички краища на Великата империя. Римляните благоустрояват местностите около лечебните извори. Запазени са останки от терми, балнеологични сьоръжения, нимфеуми. През средновековието минералните води се използват за хигиенни нужди. В средата на ХХ век се разгръща широка научно-изследователска и практично-приложна балнеологична дейност в страната, изучават се залежите на минерални води у нас, физико-химичният им състав, терапевтични им качества и др.